Coronavirus

Minister freder dem, der gav hende forkerte oplysninger: - Det har de beklaget

Det er "beklageligt", at Beredskabsstyrelsen gav Forsvarsministeriet forkerte oplysninger. Men forsvarsministeren peger på, at loven ikke er brudt.

Det ser ikke ud til at få nogen konsekvenser, at Beredskabsstyrelsen gav Forsvarsministeriet forkerte oplysninger om aflivningen af mink.

Det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til TV 2.

Hun peger på, at der ikke er sket lovbrud, og at styrelsen ikke bevidst har givet forkerte oplysninger.

- Det er selvsagt beklageligt, at Beredskabsstyrelsen har givet mig fejlagtige oplysninger. Det har de beklaget, skriver Trine Bramsen til TV 2 i et skriftligt svar.

- Trods fejlen er der grund til at takke Beredskabsstyrelsen for den indsats, de har ydet siden februar. De har været på arbejde uafbrudt for at passe på danskerne.

Værnepligtige gik i rette med minister

Det var Fødevarestyrelsens ansvar at aflive mink. Men trods det har værnepligtige i Beredskabsstyrelsen, der hører under Forsvarsministeriet, været med til at aflive dem. Det oplyste Beredsskabsstyrelsen fredag.

Onsdag sagde Trine Bramsen sagde, at "mig bekendt har Beredskabsstyrelsen ikke været med til at aflive mink."

23 værnepligtige har delt et åbent brev på Facebook, hvor de gik i rette med ministeren og skrev, at de har deltaget i aflivningen.

En af dem, der har puttet mink i aflivningskasser, forklarede fredag over for TV 2, hvorfor forsvarsministerens svar gjorde hende vred.

- Hvor er det grotesk, at verden ikke må vide, hvordan hele minksituationen forholder sig, og hvem der faktisk står bag arbejdet, sagde Melissa Sarelius Guttesen.

- Jeg har personligt været ude at tage en levende mink, flere endda, ned i et lille bitte rør, for derefter at komme dem i en aflivningstrailer, hvor de blev gasset, for bagefter at tjekke om de endnu var i live, for derefter at kassere dem i en container og sprøjte dem til med dekontamineringsvæske.

Styrelse lagde sig fladt ned

Og fredag aften lagde Beredskabsstyrelsen sig så fladt ned.

Fungerende direktør Flemming Klokager tog det fulde ansvar.

- Jeg vil meget gerne beklage, at vi er kommet med forkerte oplysninger til Forsvarsministeriet og dermed forsvarsministeren. Det er mit ansvar som chef for Beredskabsstyrelsen, og det vil jeg gerne beklage, sagde han til TV 2.

- Vores opgave i Beredskabsstyrelsen var bistand til aflivning i smittezonerne, som Fødevarestyrelsen har stået for. Vi vidste ikke, at vores folk muligvis har deltaget i selve aflivningen. Derfor har vi givet ministeren forkerte oplysninger. Det er vi kede af.

Trine Bramsen er nu blevet kaldt i samråd om sagen af de konservative.