Politik

Værnepligtige modsiger forsvarsministeren i åbent brev: - Vi har aflivet mink

En af de værnepligtige, som TV 2 har talt med, har personligt selv lagt mink i aflivningskasser. Nu kaldes forsvarsministeren i samråd.

Forsvarsminister Trine Bramsens (S) bedste forsvar i minksagen har været, at Forsvaret ikke har aflivet mink.

De har ifølge ministeren alene hjulpet med administrative opgaver som for eksempel at tælle dyrene.

Hvor er det grotesk, at verden ikke må vide, hvordan hele minksituationen forholder sig

Melissa Sarelius Guttesen, værnepligtig

Men i et åbent brev går 23 værnepligtige i Beredskabsstyrelsen, som hører under Forsvaret, nu i rette med den forklaring.

- Jeg har været med til at fange. Jeg har været med til at aflive. Jeg har været med til at transportere. Jeg har været med til at rengøre. Jeg har været med til at begrave, står der i brevet delt på Facebook.

Værnepligtig gassede mink

TV 2 har været i kontakt med flere værnepligtige, som bekræfter indholdet. Herunder Melissa Sarelius Guttesen, som har delt en videobid fra et samråd på Facebook.

Her bliver Trine Bramsen spurgt direkte, om Beredskabsstyrelsen har aflivet mink eller ej.

- Mig bekendt har Beredskabsstyrelsen, ligesom Forsvaret, ikke aflivet mink, svarer hun.

Samrådet fandt sted onsdag 16. december, og svaret gør Melissa Sarelius Guttesen vred. Hun har svært at forstå, hvordan ministeren ikke kan have kendskab til, hvad der er foregået ude på minkfarmene.

- Jeg har personligt været ude at tage en levende mink, flere endda, ned i et lille bitte rør, for derefter at komme dem i en aflivningstrailer, hvor de blev gasset, for bagefter at tjekke om de endnu var i live, for derefter at kassere dem i en container og sprøjte dem til med dekontamineringsvæske.

- Hvor er det grotesk, at verden ikke må vide, hvordan hele minksituationen forholder sig, og hvem der faktisk står bag arbejdet. Var det ikke for Beredskabsstyrelsen, var der ikke blevet slagtet nogen mink, for det har vi primært sørget for - både med mandskab og med materialer, siger Melissa Sarelius Guttesen til TV 2.

Optælling og eftersyn

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Trine Bramsen, som under flere samråd har skullet forklare netop Beredskabsstyrelsens rolle i minkaflivningerne.

En af gangene var 8. december. Her gentog ministeren flere gange, at Forsvaret alene har optalt mink og lavet afslutningseftersyn.

Trine Bramsen henviste til paragraf 7 i forsvarsloven, som giver Forsvaret mulighed for at "løse andre opgaver, herunder for politiet". Det hører optællingen af mink, ifølge ministeren, under.

Kaldt i samråd om sagen

Beretningerne fra de mange værnepligtige vil hun dog blive nødt til at forholde sig til på et tidspunkt, for den konservative Marcus Knuth har kaldt ministeren i nok et samråd om sagen.

Han kalder udmeldingerne "fuldstændig modstridende" og siger, at ministeren skylder befolkningen et ærligt svar.

- Først siger hun, at Beredskabsstyrelsen ikke har aflivet overhovedet. Så siger hun, at de har deltaget i aflivningen, men fastholder at de ikke har direkte aflivet. Det passer så heller ikke, kan jeg nu læse, siger han til TV 2.

På Facebook har Marcus Knuth efterlyst værnepligtige, der selv har aflivet mink, og siden er det væltet ind med henvendelser. Nogle aflivede ligesom Melissa Sarelius Guttesen mink i sommer, mens andre ifølge Marcus Knuth har aflivet mink efter udmeldelsen 4. november.

- Alt peger på, at ministeren taler usandt. Når det er så mange forskellige værnepligtige, der kontakter mig uafhængigt af hinanden og siger, at de har puttet mink i gaskasserne, så har jeg svært ved at tro andet.

Ministeriet ikke oplyst om aflivninger

TV 2 ville gerne have spurgt forsvarsministeren, hvordan hun forholder sig til beretningerne fra de værnepligtige.

Som tidligere nævnt har ministeren ikke ønsket at stille op, men i et skriftligt svar lyder det fra Forsvarsministeriet:

- Beredskabsstyrelsen har alene været indsat i områder med smittede minkbesætninger eller tilstødende risikozoner. Beredskabsstyrelsen har oplyst, at de ikke har aflivet mink. Støtten til Fødevarestyrelsen er sket med hjemmel i Beredskabslovens paragraf 8.

Paragraffen går på, at styrelsen kan "indgå aftale med offentlige myndigheder, virksomheder og andre, der har ansvar for beredskab og indsats eller opretholdelse af vigtige samfundsfunktioner".

Hos Fødevarestyrelsen, som har ansvaret for aflivningerne, er de ikke bekendte med, at værnepligtige har hjulpet med at putte mink i aflivningskasserne, siger veterinærchef Flemming Kure Marker og tilføjer:

- Selve aflivningsopgaven har været håndteret at enten vores egne folk, minkavlerne eller eksterne specialister. Men jeg kan ikke afvise, at det undtagelsesvis kan være sket på en af de mange 100 farme, vi har været på.

Beredskabsstyrelsen: Vi har givet ministeren forkerte oplysninger

Beredsskabsstyrelsen afviste tidligere fredag over for TV 2, at de systematisk har været med til at aflive mink, men erkender, at det godt kan være sket i nogle enkelte tilfælde.

Fredag aften har Beredskabsstyrelsen erkendt, at de har givet Trine Bramsen forkerte oplysninger.

Twitter skriver Peter Kragh, der er vicedirektør i Beredsskabsstyrelsen:- Vores opgave i Beredsskabsstyrelsen var bistand til aflivning i smittezoner. Vi vidste ikke, at vores folk muligvis har deltaget i selve aflivningen. Derfor har vi givet ministeren forkerte oplysninger. Det er vi kede af.