Politik

Op mod 250.000 danskere forventes at få vaccine på to måneder

Alle sårbare og frontpersonale, der har med coronasmittede at gøre, forventes at være vaccineret i løbet af det første halve år.

Regeringen forventer, at mellem 200.000-250.000 danskere vil være vaccineret mod coronavirus i løbet af de to første måneder af 2021.

Det fortæller sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) til TV 2.

- I takt med at vaccinerne kommer ind, kommer vi til at vaccinere flere. Alle kommer til at få tilbud om en gratis og frivillig vaccine, siger han.

Alle sårbare vaccineret på et halvt år

Meldingen om de flere end 200.000 vaccinationer på to måneder kommer, efter Folketingets sundhedsordførere fredag har holdt møde om, hvordan vaccinerne skal fordeles.

- De første, der bliver tilbudt den, er særligt sårbare grupper – for eksempel ældre, personer med kroniske lidelse og det frontpersonale, der har med coronasyge at gøre, siger Rasmus Horn Langhoff.

Det tal er vel langt højere end de 250.000?

- Det er en start, en rigtig godt start. Planen er, at alle har fået tilbudt en vaccine så hurtigt som muligt. I løbet af første halvdel af 2021 skal vi i hvert fald have sikret, at alle sårbare og personer, der arbejder med sårbare, er vaccineret.

Langt fra flokimmuniteten

Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, kalder de 250.000 en god start, men det er langtfra nok til at skabe den nødvendige flokimmunitet.

Det vil kræve, at omkring 70 procent af befolkningen er vaccineret, fortæller han.

Danmark har i alt købt 14 millioner vacciner. Der vil derfor være nok til, at man vil kunne få to stik, hvis der skulle blive behov for det, fortæller den socialdemokratiske sundhedsordfører.

Ifølge Søren Riis Paludan er det helt normalt, at vacciner gives flere gange. Han fortæller, at det fortsat er uvist, hvor længe de testede coronavacciner vil virke.

- Det kan kun tiden vise, siger han.

Første stik lige om hjørnet

Statsministeren kunne torsdag fortælle, at arbejdet med godkendelse af vaccinen gik så hurtigt, at den første dansker måske vil kunne modtage en vaccine inden 27. december.

En dato, som EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, ellers har udnævnt som kollektiv startdato.

Ønsket fra EU vil dog ikke få Danmark til at holde igen med stikkene, hvis vaccinen skulle ske at lande tidligere end det, lød det fra Mette Frederiksen (S):

- Selvom jeg er stor tilhænger af koordination på europæiske plan, skal vaccinen køres ud og distribueres i det øjeblik, den rammer dansk jord.