Coronavirus

Danmark kommer ikke til at vente på andre EU-lande, siger Mette F.

Trods der i EU er et ønske om, at medlemslandene alle giver første stik 27. december, kommer Danmark ikke til at vente, hvis først vaccinen lander.

Tingene flytter sig meget hurtigt i de her dage, og forhåbentlig kan de første danskere blive vaccineret inden 27. december.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), som kalder det "meget, meget glædelige nyheder".

Det er ifølge statsministeren fortsat for tidligt at sige, præcis hvornår vaccinerne vil ramme dansk jord, men hun glæder sig over, at alt lige nu tyder på, at den første dansker får en vaccine i dette kalenderår.

- Det flytter sig ekstremt hurtigt. Vi håber på en godkendelse indenfor ganske få dage, og hvis alt går vel, er vi i gang med vaccinere ganske kort derefter.

- Sikke en afslutning på det allersværeste år for Danmark siden anden verdenskrig.

Danmark vil ikke vente

EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har onsdag ytret et ønske om, at samtlige medlemslande begynder at vaccinere samtidigt, 27. december.

Det vil dog ikke få Danmark til at holde igen med stikkene, hvis vaccinen skulle ske at lande tidligere end det, siger Mette Frederiksen:

- Selvom jeg er stor tilhænger af koordination på europæiske plan, så skal vaccinen køres ud og distribueres i det øjeblik, den rammer dansk jord.

Svært at tørre smilet væk

Havde man spurgt statsministeren for et par måneder siden, havde hun ikke turde tro på, at den første dansker ville modtage en vaccine mellem jul og nytår.

- Det går virkelig stærkt lige nu, og jeg kan næsten ikke tørre smilet af mit ansigt, for det er utroligt gode nyheder for os alle sammen, siger hun og konstaterer, at det er lys for enden af tunnellen.

- Det er en fantastisk del af vores fremtidige værn mod covid-19, at vi i første omgang kan begynde at vaccinere i risikogruppen og det frontpersonale, der ikke må smitte risikogruppen, siger hun.

Tog gerne selv første stik

Præcis hvem, der får de første stik, er fortsat ikke besluttet.

Mette Frederiksen selv tilføjer, at hun gerne tog imod vaccinen som den første, men at det ikke bliver tilfældet, da hun hverken er i risikogruppen eller en del af frontpersonalet.

- Jeg synes, det er den rigtige prioritering, vi har lavet i Danmark.