Politik

Politiforbundet kritiserer ny reform og mener, at politikerne "igen går for langt"

Det er særligt den politiske garanti om, at politiet rykker ud med det samme ved blandt andet indbrud, der bekymrer Politiforbundet.

Et bredt flertal i Folketinget er nået til enighed om en ny flerårig politiaftale, der blandt andet indebærer et gensyn med Rejseholdet, 450 flere betjente, 20 nye nærpolitistationer og en såkaldt politigaranti.

Sidstnævnte er en garanti om, at politiet sender en patrulje afsted, så snart de får en anmeldelse om indbrud i private hjem, vold, voldtægt eller narkosalg ved skoler.

Det er dog en politisk styring, der bekymrer Politiforbundet.

- Vi ser en udvikling, hvor politikerne går ind og lægger forholdsvis stringente rammer ned over den måde, dansk politi skal løse opgaverne på. Den detailstyring bekymrer mig, siger Claus Hartmann, næstformand i Politiforbundet.

"Detailstyring" og for få hænder

Claus Hartmann kvitterer for ønsket om, at politiet skal være mere tilstede, men savner politifaglighed i forhold til udmøntningen af regeringens nærhedsreform. For det er svært at stille garantier i et erhverv, hvor dagene aldrig er ens, siger han:

- Med garantien går man igen for langt, når man politisk går ind og detailstyrer, hvordan vi skal sikre den nærhed, regeringen ønsker med sin nærhedsreform.

Og når politikerne stiller en garanti, som den der nu står skrevet i den treårige politiaftale, skal pengene til flere betjente som minimum følge med. Men det er heller ikke tilfældet her, lyder kritikken.

20 nye stationer

Med aftalen er der som tidligere nævnt afsat penge til 450 nye stillinger og 115 lokalbetjente, som skal placeres på 20 nye stationer rundt i landet.

Nærstationerne skal være base for lokalpolitiet i det pågældende område, tælle minimum fem fuldtidsstillinger og holde åbent for fysiske henvendelser mindst 15 timer om ugen. I aftalen står, at det for eksempel gælder anmeldelser, råd og vejledning.

- Jeg er ikke i tvivl om, at aftalen i dag kommer til at være bærende for et fremtidigt trygt og nært Danmark, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Byerne, som de 20 stationer skal placeres i, er endnu ikke fastlagt. Det vil være op til de udvalgte politikredse at vurdere, hvor den fysiske station vil være til mest nytte, lyder det fra Justitsministeriet.

Det tætteste, vi kommer på nuværende tidspunkt, er derfor kommuner. De kan ses på kortet herunder.

Højere priser og flere bøder

Den samlede politireform finansieres blandt andet ved skærpede bødetakster, højere pris på pas, teori- og køreprøver, en sum penge fra råderummet og flere trafikbøder.

Sidstnævnte hentes ved hjælp af 25 nye automatiske trafikkontroller, der skal sikre 34 millioner kroner til finansieringen af aftalen i 2022 og 134 millioner kroner i 2023.

Bag aftalen står foruden regeringen og dens støttepartier både Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, men ikke Venstre.

Det skyldes ifølge partiets retsordfører, Inger Støjberg, at aftalens finansiering gør livet dyrere for almindelige danskere. Hun så hellere, at pengene hentes fra arbejdsløse indvandrere og udenlandske studerende.

Om sidstnævnte står der i aftaleteksten, at der forventes at kunne hentes 21 millioner kroner i SU-besparelser i 2022 og 62 millioner kroner i 2023.