Her er de nye restriktioner, der skal lukke Danmark ned igen

Det er et under, at vi har kunnet gå så lang tid, før vi er blevet nødt til at tage hammeren i brug, siger statsministeren om den nye nedlukning.

Smitten i hele landet befinder sig nu på niveau 4 i risikovurderingen.

Det betyder blandt andet, at der er udbredt samfundssmitte og begyndende pres på sygehusene. Indtil nu har kun tre regioner været på det niveau.

Fra 1. juledag og frem til 3. januar vil Danmark reelt være lukket ned

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Derfor indfører regeringen nu nye landsdækkende restriktioner, der vil gælde resten af året, fortæller statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde.

- Vi står her med en vaccine indenfor rækkevidde, et lys i mørket. Men det er, når alt kommer til alt, vores egne handlinger, vores egne valg, der afgør det, siger hun og tilføjer:

- Vi kan godt være mindre sammen uden at være alene.

Restriktionerne, der vil blive indført, er:

17. december: Alle landets storcentre skal lukke torsdag.

21. december: Alle skolelever, der ikke allerede er sendt hjem, vil skulle undervises digitalt. Fritidstilbud og liberale erhverv, for eksempel frisører, skal lukke.

25. december: Alle butikker med undtagelse af apoteker og supermarkeder skal lukke.

Alle restriktioner gælder indtil 3. januar. Det gælder de nye såvel som dem, der allerede er indført.

- Fra 1. juledag og frem til 3. januar vil Danmark reelt være lukket ned, siger Mette Frederiksen.

3692 nye smittede det seneste døgn

Meldingen om de nye restriktioner kommer samme dag, som tallet for smittede det seneste døgn nåede 3692. Det svarer til en positivprocent på 3,26. Et tal, der viser, hvor stor en andel af prøver der er positive.

Onsdag trådte en landsdækkende delvis nedlukning i kraft. Det betyder blandt andet, at alle skoleelever fra 5. klasse og opefter allerede er sendt hjem og undervises digitalt, og at teatre, spillesteder, museer, biografer, biblioteker og restauranter holder lukket, men kan servere takeaway.

Statsministeren forventer, at januar og februar kan blive de hårdeste måneder i pandemien, og hun udelukker derfor ikke, at de nuværende såvel som nye restriktionerne kan blive forlænget.

Hun sender en bøn til alle danskerne om at gribe den mulighed, der er nu, for at få kontrol med smitten.

- Det bliver måske den bedste, vi får. Det er et under, at vi har kunnet gå så lang tid i Danmark, næsten gennem hele efteråret og ind i vinteren, før vi er blevet nødt til at tage "hammeren i brug", siger Mette Frederiksen.

Ingen store nytårsfester

Statsministeren knytter også en kommentar til danskernes jule- og nytårsplaner.

For selvom det fortsat er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at danskerne ikke holder jul med flere end 10 personer, så er det ingen opfordring til at samles så mange. Snarere tværtimod, siger Mette Frederiksen.

Og nu, hvor en lang række erhverv lukkes ned i håb om at knække kurven, mener statsministeren ikke, at danskerne kan forsvare at stimle sammen for at fejre nytårsaften.

Hvad det konkret betyder, og om der vil komme yderligere restriktioner for årets sidste dag, må vi vente lidt på endnu. Men der vil komme nye meldinger fra sundhedsmyndighederne.

- Det plejer at være en glædelig begivenhed, men vi er bange for, at vi sætter det hele over styr, hvis vi holder nytårsfester, som vi plejer at gøre det, siger Mette Frederiksen.

- Det bliver ikke en stor fest, man kan holde. Men vi kommer til at melde noget mere konkret ud meget snart, tilføjer sundhedsminister Magnus Heunicke (S).