Politik

Støttepartier kalder Støjberg-rapport alvorlig læsning

Efter rapport har konkluderet, at Inger Støjberg (V) var vidende om ulovlighed, rynker rød blok brynene.

Instrukskommissionen, der har gransket daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) rolle i sagen om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, har konkluderet, at Støjberg var advaret om ulovligheden.

Selv om kommissionen ikke har kunnet konkludere, at Inger Støjberg direkte bad embedsværket om at bryde loven, mener både SF, Enhedslisten og De Radikale, at sagen er alvorlig.

- Det ser meget alvorligt ud for Støjberg. Beretningen skal nærlæses, men tyder på bevidst brud på love over en længere periode og efter gentagne advarsler, skriver SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på det sociale medie Twitter.

Partiets retsordfører, Karina Lorentzen, skriver i en kommentar, at partiet nu vil have eksterne jurister til at vurdere rapporten, inden der kan træffes beslutning om, hvorvidt der skal indledes en rigsretssag mod Inger Støjberg.

- Nu skal vi have læst hele beretningen, men umiddelbart ser det ud til, at Støjberg fastholder sin ulovlige instruks både internt og eksternt. Også efter hun godkender det notat, som ellers har været hendes forsvar. Det er meget alvorligt.

- Derfor bliver vi i første omgang nødt til at have uvildige advokater til at tage stilling til, om der er stof nok til en retssag. Akkurat som man gjorde det i Tamilsagen, skriver hun.

Alvorlig sag

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, er enig og kalder det en "alvorlig sag, som skal behandles grundigt".

- Hun har løjet for Folketinget og Ombudsmanden. Hun blev advaret af departementet. Der blev handlet klart ulovligt, siges det. Instruksen var undtagelsesvis, og hun fastholdt den trods advarsler om, at det var ulovligt, siger han.

Kristian Hegaard påpeger, at "lov er lov, og lov skal holdes". Derfor mener De Radikale, at en rigsretssag "er tættere på i dag, end den var i går".

Enhedslisten vil som SF og De Radikale nu have eksterne advokater til at kigge kommissionens konklusioner igennem.

- Delberetningen bekræfter, at det var fuldstændigt rigtigt og klogt, at vi nedsatte kommissionen. Der er tale om en minister, som har brudt loven.

- Derfor er vi ikke kommet længere væk fra en rigsretssag, men vi vil gerne have advokater til at se på rapporten, siger partiets retsordfører, Rosa Lund.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, siger, at regeringspartiet først vil læse rapporten, inden man tager stilling.

Frie Grønnes Sikandar Siddique og Alternativets ene mandat i Folketinget, Torsten Gejl, foreslår som de eneste allerede nu en rigsretssag mod Inger Støjberg.

- På baggrund af Instrukskommissionens rapport tegner der sig et billede, at Inger Støjberg har givet Folketinget urigtige oplysninger. På den baggrund foreslår Alternativet en rigsretssag mod den tidligere minister, skriver Alternativet.