Politik

Professor: Kritik af Støjberg er alvorlig nok til en rigsretssag

Ikke siden Tamilsagen har en minister fået så alvorlig kritik, som Inger Støjberg mandag har modtaget af Instrukskommissionen, mener Jens Elo Rytter.

Instrukskommissionens kritik af tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs ageren i sagen om adskillelsen af asylpar med en mindreårig part er så alvorlig, at der er grundlag for en rigsretssag.

Det mener professor i forfatningsret ved Københavns Universitet.

- Jeg kan ikke huske en mere alvorlig kritik af en minister siden Tamilsagen, siger han til TV 2.

- Set fra et juridisk perspektiv opfylder det (hun kritiseres for, red.) de ting, der skal til, for at man kan tale om et brud på ministeransvarsloven og som kan føre til en Rigsretssag.

Brud på ministeransvarsloven

I den delberetning, som Instrukskommissionen mandag har afleveret til justitsminister Nick Hækkerup, påpeger den flere kritisable ting.

Jeg har svært ved at se, at der skulle være behov for yderligere juridiske vurderinger

Jens Elo Rytter, professor

Dels fastslår den, at Inger Støjberg trods advarsler om, at det var ulovligt at adskille alle de asylparene uden undtagelser, 10. februar 2016 udsendte en pressemeddelelse med netop det budskab. Den konkluderer også, at hun burde have vidst, at pressemeddelelsen ville blive opfattet som en instruks. Og endelig at Støjberg sidenhen løj for Folketinget.

Begge dele er ifølge Jens Elo Rytter klare brud for ministeransvarsloven.

Afviser Støjbergs forsvar

Inger Støjberg har til formiddag lagt en kommentar til Instrukskommissionens delberetning ud på sin Facebook-side. Her hæfter hun sig ved, at kommissionen i sin beretning understreger, at den ikke har kunnet finde bevis for, at hun har givet en direkte tjenestelig ordre til at administrere imod loven.

Men det har ifølge Jens Elo Rytter ikke afgørende betydning:

- Det havde selvfølgelig været nemmere, hvis der havde ligget en skriftlig tjenestebefaling med Inger Støjbergs navn på, som sagde: 'Vi gør det her, selvom det er ulovligt'. Men når en minister, som den øverste chef for et system, trodser advarsler fra embedsmændene og igen og igen siger, at hun vil have det på en bestemt måde, så må ministeren også forvente, at det bliver ført ud i livet, siger han.

- Derfor ser jeg ikke afgørende forskel på en direkte skriftlig ordre og så en klar tilkendegivelse, om så bliver ført ud i livet.

Folketinget bestemmer

Det er i sidste ende Folketinget, der beslutter, hvilke konsekvenser - hvis nogen - sagen skal have for Inger Støjberg, og her har både Enhedslisten og de radikale foreslået, at man nu lader juridiske eksperter vurdere Instrukskommissionens konklusioner.

Det mener, Jens Elo Rytter imidlertid ikke, der er behov for:

- Jeg har svært ved at se, at der skulle være behov for yderligere juridiske vurderinger. Jeg mener, at kommissionen har lavet et meget grundigt udredningsarbejde, og de vurderinger, der ligger nu, er juridisk set ganske klare i forhold til, at det her er alvorligt nok til at kunne klare en rigsretssag, siger juraprofessoren.