Politik

- Meget kraftig kritik af Støjberg, siger analytiker

Instrukskommissionen har i sin delberetning tilsidesat store dele af Inger Støjbergs egen forklaring.

Handlede Inger Støjberg ulovligt, da hun i 2016 sendte en pressemeddelelse ud om, at par på asylcentre skulle adskilles, hvis den ene part var under 18 år?

Det har den såkaldte Instrukskommission skullet afklare, og mandag kom den med sin delberetning, som svarer et klart 'ja' på det spørgsmål.

- Det er en meget kraftig kritik af Inger Støjberg. Den konkluderer klart, at hun var anstifter til ulovlighederne, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Kunne have været mere alvorligt

Han kalder imidlertid også kritikken af Støjberg for 'indirekte'. Kommissionen har nemlig ikke kunnet finde noget helt konkret bevis, der understreger, at hun direkte har givet en ulovlig ordre.

- Det ser alvorligt ud, men det kunne have været endnu mere alvorligt, siger Peter Lautrup-Larsen.

Sagen bunder i, at den politik, der blev udlagt i pressemeddelelsen, var i strid med internationale konventioner og dermed ulovlig. Den pressemeddelelse blev brugt som instruks i embedsværket, da der i strid med kutyme ikke blev udsendt en egentlig instruks.

Kommissionens opgave har været at finde ud af, om de ulovligheder, der efterfølgende blev begået i adskillelsen af parrene, falder tilbage på ministeren. Og det gør det, konkluderes det.

- Det betyder ikke noget, at Støjberg kæmpede en sag, hun mente hastede og var meget vigtig at få sat i gang. Her er der kigget på den kolde jura. Målet helliger ikke midlet, og man skal overholde loven, siger Peter Lautrup-Larsen.

Rigsretssag eller næse?

Det helt store spørgsmål er nu, om indholdet i delberetningen er tilstrækkeligt til at indlede en rigsretssag mod Støjberg. Noget, det endnu er alt for tidligt at sige noget om, fastslår Lautrup-Larsen.

Hans forventning er, at Folketinget nu vil nedsætte et underudvalg, der skal granske beretningen, formentlig med uvildig juridisk bistand.

Socialdemokratiet har endnu ikke meldt noget ud om partiets holdning til en rigsretssag. Alternativet til det skridt er formentlig en næse til Støjberg, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

- Embedsværket handlede efter at opfylde hendes hensigt. Så hun har et indirekte ansvar for de ulovligheder, der blev begået. Men er det nok? Nu skal Folketinget konsultere det her og vurdere, hvad der skal være det næste skridt, siger Peter Lautrup-Larsen.