Tesfaye: - Det er ikke indvandring fra Thailand og Latinamerika, der skaber problemer for Danmark
Nye kategoriseringer af indvandrergrupper skal kortlægge samfundsproblemer bedre, men det kan blive stigmatiserende, lyder kritikken.
Med en helt ny kortlægning af indvandrere i Danmark, vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sikre et mere oplyst og ærligt grundlag for integrationsdebatten.
Det er nemlig særligt indvandring fra lande i og omkring Mellemøsten, der giver anledning til problemer i Danmark – og ikke når der eksempelvis kommer en thailandsk kvinde til Danmark eller indvandring fra Latinamerika.
Det fortæller Mattias Tesfaye til TV 2 søndag.
- Hvis vi kun fik indvandring fra Kina, Filippinerne, Thailand og Brasilien, kunne man give mig en fyreseddel, for så ville vi ikke have integrationsudfordringer i Danmark, siger han.
Skal ikke fejes ind under gulvtæppet
I stedet advarer ministeren imod stigende indvandring fra mellemøstlige lande, for det giver "udfordringer i skoler, på krisecentre, problemer med arbejdsløshedstallene og med kriminaliteten", fortæller han:
- Det siger tre til fire årtiers erfaringer, og det skal vi ikke feje ind under gulvtæppet, siger Mattias Tesfaye.
Den nye måde at lave beregninger på skal bruges, når ministeriet undersøger, hvordan det står til med kriminalitet og beskæftigelse blandt indvandrere og efterkommere i Danmark, fortæller Mattias Tesfaye i et interview med Berlingske.
Fremover vil Udlændinge- og Integrationsministeriet opdele indvandrere og efterkommere i en såkaldt MENAPT-gruppe, der står for Mellemøsten, Nordafrika, Pakistan og Tyrkiet.
I dag opdeles indvandrere udelukkende i de to kategorier vestlige og ikke-vestlige indvandrere.
Og det er ifølge Tesfaye et problem, fordi den ikke-vestlige kategori indeholder 190 forskellige lande, der "absolut intet har til fælles med hinanden".
Derfor har vi nu brug for mere ærlige tal, fortæller ministeren.
Kan blive stigmatiserende
Men Halima El Abassi, forkvinde for Rådet for Etniske Minoriteter, mener ikke, at den nye kortlægning kan løse "problemer med kriminalitet og negativ social kontrol":
- Det er naivt at tro, at det er den måde, man løser de udfordringer, vi har, siger hun til TV 2.
Hun frygter, at det vil bidrage til stigmatiseringen af en samfundsgruppe, der i forvejen bliver peget meget fingre af.
- Jeg tænker, at en ny, samlet betegnelse for den her gruppe ikke vil være gavnlig i forhold til de udfordringer, vi har, siger hun.
Forskningsdirektør fra analyse- og forskningsinstituttet VIVE, Torben Tranæs, mener, at den nye kategorisering kan være en fordel, fordi den giver politikerne mulighed for at finde og hjælpe de rigtige grupper, men han er enig i, at der er en risiko for stigmatisering:
- Det er klart, at man skal være opmærksom på, at man ikke gør det på en stigmatiserende måde. Men det skal man også med de større kategorier. Det er en generel opmærksomhed, man skal have, siger han til Ritzau.