Efter nye oplysninger om telefonsamtaler: - Departementschefen ser skidt ud i det her, mener støttepartier

De nye oplysninger viser ogsĂĄ, at statsministeren har del i "regeringens ulykker," mener Venstre og Liberal Alliance.

Det ser problematisk ud for forhenværende departementschef i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard.

Det mener Radikale Venstre og Enhedslisten, efter TV 2 har beskrevet to opsigtsvækkende telefonsamtaler, som formanden for landets minkavlere, Tage Pedersen, havde med henholdsvis departementschefen og statsminister Mette Frederiksen (S) 7. november,

Samtalerne fandt sted tre dage efter det historiske mink-pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen slog fast, at alle mink skal aflives.

På det tidspunkt vidste departementschefen, at der var lovproblemer, viser regeringens egen redegørelse over forløbet. Men han sagde ifølge Tage Pedersen intet om det.

- Departementschefen ser skidt ud i det her, fordi han ikke gør opmærksom på den viden, han har, siger Radikale Venstres retsordfører Kristian Hegaard.

Sagen kort

7. november ringede minkavlerformand Tage Pedersen til Henrik Studsgaard, der på det tidspunkt var departementschef i Fødevareministeriet og i dag er departementschef i Miljøministeriet.

Minkavlerne var kommet i tvivl om, hvorvidt de skulle fortsætte aflivningerne af deres mink, fordi eksperter havde sået tvivl om regeringens beslutning. Derfor ringede han til departementschefen og bad om et svar på, om de skulle fortsætte eller ej, fortæller han.

Ifølge Tage Pedersen blev han efterfølgende ringet op af statsministeren, som gav klar besked om, at alle mink fortsat skulle aflives.

- Mette Frederiksen ringer og siger, at regeringen står helt fast på, at alle mink skal aflives. Der er ikke nogen vej tilbage, fortæller Tage Pedersen til TV 2.

Hverken departementschefen eller statsministeren oplyste om lovproblemer eller forsøgte at bremse aflivningerne, fortæller Tage Pedersen. På det tidspunkt vidste departementschefen og flere i regeringens embedsværk ellers, at der var problemer med lovgrundlaget i forhold til at kræve alle mink aflivet, viser regeringens egen redegørelse over forløbet.

Partier: Telefonsamtaler skal indgĂĄ i granskning

Radikale Venstre og Enhedslisten mener, at oplysningerne især er problematiske for departementschef Henrik Studsgaard.

- Det er betænkeligt, at en topembedsmand ikke over for minkavlerformanden gør opmærksom på, at der ikke er lovhjemmel, når han er opmærksom på det på det tidspunkt, siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører i Enhedslisten.

TV 2 har forsøgt at få svar på, om departementschefen forsøgte at advare statsministeren om lovproblemerne, før hun ringede op til minkavlerformanden. Departementschefen, statsministeren og Statsministeriet afviser at svare på det.

Statsministeren har oplyst, at hun først blev bekendt med den manglende lovhjemmel søndag 8. november, altså dagen efter samtalen med minkavlerformanden.

Radikale Venstre, Enhedslisten, Venstre og Liberal Alliance mener, at forløbet om telefonsamtalerne skal indgå i den undersøgelse, der skal kulegrave hele minksagen. Dels skal der klarhed over, om departementschefen forsøgte at advare statsministeren om lovproblemerne inden telefonsamtalen, og dels skal der klarhed over, om statsministeren kendte til lovproblemerne, da hun talte med minkavlerformanden.

- Statsministeren er ikke frikendt

Men selv hvis det er korrekt, at statsministeren først blev opmærksom på den manglende lovhjemmel om søndagen, har hun et stort problem, mener Venstre og Liberal Alliance.

- Det frikender ikke statsministeren, uanset hvornår hun fik den viden. Hvorfor griber hun så ikke knoglen om søndagen og ringer til Tage Pedersen og trækker det, hun sagde dagen før, i sig? Jeg kan bare konstatere, at i det sekund, hun finder ud af, at det er ulovligt, stopper hun ikke aflivningerne, siger partileder Alex Vanopslagh (LA).

- Det er jo en skandale uden lige. Vi har en statsminister, der føler sig hævet over loven, siger han.

Hun har skubbet ansvaret over på fødevareministeren, men er det rimeligt og lovligt, når hun selv er så involveret?

Karsten Lauritzen, Venstre

Mette Frederiksen har forklaret, at hun forventede, at daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) reagerede på det. Men den forklaring køber Alex Vanopslagh ikke.

- Det kan hun jo se, at han ikke gør. Det kan vi andre jo se, at han ikke gør, siger han.

Tirsdag 10. november fik minkavlerne et brev fra Fødevarestyrelsen, hvor det stod klart, at der ikke var lovgrundlag til at kræve alle mink aflivet, og at det derfor blot var en opfordring til at aflive mink uden for de såkaldte smittezoner.

Venstre: Statsministeren kan ikke skubbe det fra sig

Venstre mener, at telefonsamtalen mellem statsministeren og minkavlerformanden viser, at det ikke kun er den daværende fødevareminister, der er ansvarlig i sagen.

- Det her er et eksempel på, at statsministeren var meget inde over den konkrete beslutning. Når en formand for en brancheorganisation bliver kontaktet af statsministeren, illustrerer det, hvor dybt statsministeren har været involveret. Hun har skubbet ansvaret over på fødevareministeren, men er det rimeligt og lovligt, når hun selv er så involveret?, siger gruppeformand Karsten Lauritzen (V).

- Den tidligere fødevareminister er jo gået og har fået ansvar for alle regeringens ulykker, men det kunne jo godt være, der også var nogle andre, der havde del i det ansvar, for eksempel statsministeren, siger han.

TV 2 har forsøgt at få et interview med departementschef Henrik Studsgaard og statsminister Mette Frederiksen (S). De afviser begge at kommentere sagen og henviser til regeringens redegørelse over forløbet.