Der er 21 dage til vendepunktet, siger sundhedsministeren
Meldingen kommer på dagen, hvor antal nye smittede slår rekord.
Coronavaccinen forventes at blive godkendt til brug 31. december.
Det fortæller sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag og tilføjer, at de første vaccinationer vil kunne gives "få dage efter".
- 21 dage er der til. Det er altså nu, vi skal holde fast. Det bliver et vendepunkt, men vi må altså ikke give slip nu, siger han.
Ved udgangen af januar forventer Statens Serum Institut (SSI) at kunne teste op mod en million danskere om ugen.
Smitten vil stige
Indtil vaccinen er her, skal danskerne dog forvente dage, hvor rekorden for antal nye smittede på 24 timer vil blive slået.
Den seneste rekord blev sat så sent som torsdag, hvor der det seneste døgn er bekræftet 3132 nye tilfælde med coronavirus ud af 111.358 test, hvilket cirka er en fordobling af antallet fra først i november.
Det er ifølge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) begrundelsen for, hvorfor yderligere 31 kommuner fra fredag klokken 16 vil blive underlagt særlige restriktioner.
Restriktionerne vil gælde indtil 3. januar, og dermed er 69 kommuner nu omfattet af restriktionerne. Det dækker over 79 procent af den danske befolkning.
Flere restriktioner kan komme på tale
Men hvorfor ikke udvide restriktionerne, så de gælder de resterende 21 procent af befolkningen?
Det skyldes ifølge Magnus Heunicke alene, at smittetrykket i de pågældende kommuner ikke er lige så høj. Dermed ikke sagt, at smitten ikke skal ned, siger han. For ellers vil regeringen "ikke tøve med at udbrede restriktionerne eller indføre flere, hvis det bliver nødvendigt".
- Vi skal trække aktivitet ud af samfundet. Så hvis det er muligt, så bliv hjemme, lyder opfordringen fra sundheds- og ældreministeren.
Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, tilføjer en "meget kraftig appel" om, at man ikke forlader sin egen kommune for at tage til en af de få kommuner, der fortsat ikke er underlagt de særlige restriktioner.
Tirsdag kunne TV 2 fortælle, at restauranter uden for de nedlukkede kommuner blev kimet ned.
Julen er en risiko
Heunicke sender en bøn om, at befolkningen holder fast og følger retningslinjerne frem mod og under julen.
Erfaringen fra den seneste ferie, efterårsferien, er nemlig, at fridage er lig med stigende smittetryk, siger sundheds- og ældreministeren.
Ifølge SSI så danskerne hinanden gennemsnitligt 15-20 procent mere i ferien end normalt.
Sundhedsvæsenet opskalerer
Ifølge Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, er 35 procent af den reserverede kapacitet til covid-19 på de danske sygehuse nu belagt.
- Det er ikke sådan, at sundhedsvæsenet er udfordret, men vi har bedt regionerne opskalere deres beredskab, så de kan være på forkant, siger han.
Men selvom der meldes om større pres i sundhedsvæsenet, skal man som dansker ikke frygte, at der lukkes for adgang til for eksempel ens praktiserende læge.
- Sundhedsvæsenet er ikke lukket, og vi vil gøre rigtig meget for, at det ikke går i knæ, siger han.