Danskerne begynder at opgive corona-anbefalingerne, vurderer SSI
Danmark har fortsat "udbredt og tiltagende samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal", står der i seneste risikovurdering.
- Der registreres begyndende resignation blandt borgerne.
Sådan står det beskrevet i en risikovurdering udarbejdet 9. december, som TV 2 er i besiddelse af.
Ifølge vurderingen tyder det på, at "man i mindre grad bekymrer sig om, hvorvidt andre tager hensyn og støtter op om myndighedernes råd".
Desuden fremgår det, at Danmark fortsat har "udbredt og tiltagende samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal".
Slækker på afstand
Mens der ifølge risikovurderingen fortsat er "høj opmærksomhed" på anbefalingerne og hygiejne, halter danskerne bagefter, når det handler om at holde afstand til sine medmennesker:
- Opmærksomheden på afstand har været let faldende de seneste uger og er dermed ikke steget i takt med de seneste høje smittetal.
- Den negative udvikling i oplevelsen af sundhedsmyndighedernes råd er endnu ikke vendt.
På et pressemøde torsdag eftermiddag, hvor regeringen præsenterede nye restriktioner for yderligere 38 kommuner, satte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ord på det, han beskrev som "corona-trætheden":
- Jeg ved, at I er trætte af corona. Men corona er ikke træt af Danmark. Det kapital, vi skriver nu, kommer til at afgøre, hvordan bogen ender, siger han.
Adfærd følger ikke med smittetal
Bemærkningerne i risikovurderingen er knyttet til et afsnit om adfærd og det såkaldte Hope-projekt. Et forskningsprojekt, der følger danskernes adfærd under coronakrisen.
Gruppen af forskere nåede tirsdag ligeledes frem til, at danskernes smitteforebyggende adfærd for første gang under coronapandemien ikke er fulgt med de stigende smittetal.
- Når smitten stiger, går den smitteforebyggende adfærd normalt op. Det ser vi ikke i denne situation. Snarere går den en lille smule nedad, lød det fra professor Michael Bang Petersen, som er ansvarlig for forskningsprojektet Hope.