Politik

Mette Frederiksen: Vi lukker delvist ned i 38 kommuner fra på onsdag

De ældste skoleelever sendes hjem, og restauranter, idræt og museer lukker ned i en lang række kommuner.

Store dele af landet bliver lukket delvist ned fra på onsdag.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

- Smitten er for høj, og situationen er for bekymrende. Derfor skal vi sætte ind, så vi får kontrol med smitten og dermed epidemien. Det skal vi ikke mindst, fordi der nu er meget kort tid tilbage til jul, siger Mette Frederiksen.

Nedlukningen vil gælde i 38 kommuner, som tæller blandt andet København, Aarhus, Odense samt en lang række kommuner i hovedstaden og på Sjælland.

- Vi har et meget stort ønske om, at vi alle sammen kan komme til at holde en jul med dem, vi holder af. Hvis smitten er for høj, når vi går ind i juleferien, risikerer vi, at smitten løber løbsk, siger hun.

Nye restriktioner på vej

De nye restriktioner i de 38 kommuner vil gælde fra 9. december til og med 3. januar. og række ind i godt halvdelen af den danske befolknings liv.

Restriktionerne indføres i de specifikke kommuner, fordi smitten ifølge myndighederne er højere i de kommuner end i andre.

Listen over alle kommunerne er i bunden af artiklen.

Her er nogle af restriktionerne:

 • Skoleelever fra 5. klasse og opefter sendes hjem og skal undervises digitalt.

 • Elever på ungdomsuddannelser sendes hjem og skal undervises digitalt. Videregående uddannelser overgår som udgangspunkt også til digital undervisning, men der kan være enkelte undtagelser.

 • Restauranter og andre serveringssteder lukkes. Takeaway vil fortsat være tilladt.

 • Idræts- og foreningsliv lukkes ned. Professionel idræt er undtaget.
 • Kulturinstitutioner som teatre, spillesteder, museer, biografer og biblioteker lukkes på indendørs arealer.
 • Offentlige arbejdsgivere opfordres til at hjemsende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner. Private arbejdsgivere opfordres også "kraftigt" til at hjemsende medarbejdere, hvis det er muligt.

Danskere fra de 38 kommuner må gerne krydse grænserne til de øvrige kommuner, men myndighederne anbefaler, at man i så fald tager restriktionerne fra sin egen kommune med sig og for eksempel ikke går på restaurant eller i biografen.

- Hvis man for eksempel er en familie, der bor i Aarhus Kommune og er rigtig ked af, at Moesgaard Museum er lukket, tager man altså ikke til Randers Regnskov. For så tager man det høje smittetryk med, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

De berørte virksomheder vil "selvfølgelig" blive omfattet af hjælpepakker, siger Mette Frederiksen.

Forlænger nuværende restriktioner

Regeringen forlænger også de nuværende landsdækkende restriktioner til 28. februar.

Det betyder, at blandt andet krav om mundbind, begrænsede åbningstider i restaurationsbranchen og forsamlingsforbuddet på 10 personer fastholdes.

Det er også fortsat myndighedernes "klare anbefaling", at man samles max 10 personer privat. Det gælder også juleaften, siger statsministeren.

Mette Frederiksen opfordrer generelt til, at danskerne samles mindre den kommende tid op til jul.

- Ved at blive hjemme frem for at gå ud, så er du med til at bryde smittekæderne. Du er med til at sikre, at folk kan holde jul, siger hun.

Vinteren bliver hård

Mette Frederiksen siger, at det er myndighedernes vurdering, at januar og februar kan blive "meget svære måneder i den her pandemi".

Statsministeren vil ikke give en garanti for, at der ikke kommer flere restriktioner. Men regeringen forventer, at dette niveau af restriktioner vil gælde over jul og nytår.

- Ud fra det, vi siger i dag, kan man planlægge, hvordan man vil holde jul med sin familie. Men vi kommer ikke til at give en garanti mod yderligere tiltag i denne epidemi, siger Mette Frederiksen.

Det seneste døgn er der ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) registreret yderligere 2.046 coronatilfælde i Danmark.

Restriktionerne gælder i disse 38 kommuner:

 1. Albertslund

 2. Allerød

 3. Ballerup
 4. Brøndby
 5. Dragør
 6. Egedal
 7. Faxe
 8. Fredensborg
 9. Frederiksberg
 10. Frederikssund
 11. Furesø
 12. Gentofte
 13. Gladsaxe
 14. Glostrup
 15. Greve
 16. Gribskov
 17. Halsnæs
 18. Helsingør
 19. Herlev
 20. Hillerød
 21. Hvidovre
 22. Høje-Taastrup
 23. Hørsholm
 24. Ishøj
 25. København
 26. Køge
 27. Lejre
 28. Lyngby-Tårbæk
 29. Odense
 30. Roskilde
 31. Rudersdal
 32. Rødovre
 33. Slagelse
 34. Solrød
 35. Tårnby
 36. Vallensbæk
 37. Vordingborg
 38. Aarhus