Politik

Gratis psykologhjælp til unge har været populær - nu bliver den permanent

Antallet af nye psykologforløb for de unge er fordoblet under forsøgsordningen.

Gratis psykologhjælp til unge under 25 år med let til moderat depression og angst.

Det er et af punkterne i den nye finanslov, som regeringen og støttepartierne søndag præsenterede i Finansministeriet.

Hidtil har en forsøgsordning fra 2018 givet unge op til 21 år gratis psykologhjælp, men nu skal ordningen altså gøres permanent og udvides til unge helt op til 25 år.

Og ordningen har været populær.

En evaluering af forsøgsordningens første år har vist, at efterspørgslen på psykologhjælp ved angst og depression hos de unge er mere end fordoblet i perioden.

Et opgør med brugerbetaling

Derfor vækker aftalen også begejstring hos især SF, hvor emnet har ligget formand Pia Olsen Dyhr særligt på sinde siden valgkampen:

- Forhåbentlig er det første skridt mod et opgør med generel brugerbetaling i vores sundhedssystem. Et lille skridt, men et vigtigt skridt, sagde en bevæget Pia Olsen Dyhr ved pressemødet.

- Det skaber et ulige samfund, når et brækket ben er gratis, men en knækket psyke koster penge.

Også regionsrådsmedlem og formand for psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Ilsøe Klærke, er meget tilfreds med den nye aftale:

- Mega sejr. Håber, at vi om få år kan fjerne brugerbetalingen for alle, skriver han på Twitter.

Den største sygdomsbyrde

Ifølge Psykiatrifonden koster psykologhjælp - uden diverse tilskud - mindst 1000 kroner i timen, og derfor har ordningen også gjort gavn blandt lavindkomstgrupper.

Evalueringen viser nemlig, at en overvægt af familier på kontanthjælp har benyttet sig af forsøgsordningen. Det er desuden primært i yderkommuner, at den gratis psykologhjælp har været anvendt og mindst i de større kommuner.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er angst, ADHD og depression nemlig den største sygdomsbyrde blandt børn og unge mellem 1 og 24 år, og 15 procent af alle unge kommer i behandling for en af de tre psykiske lidelser, inden de fylder 18.