Trods minkskandale straffer vælgerne ikke Socialdemokratiet

Socialdemokratiet stĂĄr igen til over 30 procent af stemmerne, mens Venstre heller ikke i denne mĂĄling ser ud til at hale ind.

Kritik og beskyldninger om grundlovsbrud er fløjet gennem luften, siden landets minkavlere i starten af november fik besked på at aflive alle deres mink.

Det lader dog ikke til, at det får vælgerne til at trække støtten til statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af regeringen.

Tværtimod er Socialdemokratiet ifølge en ny Megafon-måling lavet for TV 2 tilbage over 30 procent.

Dermed gĂĄr de altsĂĄ frem i forhold til den seneste mĂĄling fra oktober.

Her stod de til at fĂĄ 27,9 procent af stemmerne.

Statistisk usikkerhed

Resultaterne i undersøgelserne mĂĄ pĂĄregnes en statistisk usikkerhed. For de enkelte observationer gælder, at de faktiske procenttal med 95 procent sikkerhed befinder sig indenfor en gennemsnitlig margin pĂĄ cirka +/- 1 procentpoint af de observerede procenttal for de mindste partier og +/- 3 procentpoint af de observerede procenttal for de største partier.

Lyn-analyse

Det er interessant, fordi regeringen formentlig har været gennem sin hĂĄrdeste mĂĄned i hele valgperioden. Den har været under massiv kritik fra alle de andre partier, en minister er blevet væltet, der har været demonstrationer – og pĂĄ trods af det ser de ud til stadig at ligge bemærkelsesværdigt højt i mĂĄlingerne. Den her mĂĄling er ikke den eneste. Andre viser noget lignende. SĂĄ mon ikke der sidder en del i den socialdemokratiske top og drager et forsigtigt lettelsens suk over, at reaktionen fra vælgerne tilsyneladende ikke er hĂĄrdere.

Tilbagegang til Venstre

I oktober var blå og rød blok næsten lige, men med den seneste måling er vi stort set tilbage ved det vante billede for denne valgperiode.

Rød blok har føringen med 53,3 procent, mens blå blok samler 46,7 procent af stemmerne. Det lægger sig dermed pænt op af de politiske indeks - for eksempel Berlingskes, hvor rød blok står til 53,4 procent og blå blok til 45,2.

BlĂĄ bloks tilbagegang skal ses, i lyset af at Venstre nok engang gĂĄr tilbage.

Partiet står til at få 16,4 procent svarende til 30 mandater. Det er 13 mandater færre, end de sidder i Folketinget med i dag. I et vægtet gennemsnit af flere meningsmålinger står oppositionspartiet dog til 19,4 procent.

Knap seks procentpoint mellem V og K

Også Det Konservative Folkeparti går tilbage i forhold til oktober-målingen, men holder man det op mod resultatet fra valget i 2019, er der fortsat væsentlig fremgang at spotte.

Dengang fik de 6,6 procent, mens de i dag stĂĄr til 10,8 procent.

Det er derfor værd at hæfte sig ved, at der nu er færre end seks procentpoint mellem Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Lyn-analyse

Det er et eller andet sted tankevækkende, at man ikke vælgermæssigt kan profitere af en tid, hvor regeringen jo induskutabelt har været gennem en hĂĄrd periode, og hvor Ellemann og resten af Venstre-toppen har været meget offensive i kritikken af minksagen. Nærmere tværtimod. Samtidig er det værd at bemærke, at Venstre og Konservative efterhĂĄnden ikke er langt fra hinanden i mĂĄlingerne. Hvis den tendens fortsætter, kan det skabe helt nye dynamikkker i blĂĄ blok, som kan være svære at gennemskue.

Længe ventet fremgang til DF

Nye Borgerlige, som i oktober stod til at passere 10 procent, er nu nede pĂĄ 8 procent.

Samtidig kan Dansk Folkeparti, hvis mandater de seneste år kun er skrumpet i størrelse, notere sig en fremgang på 0,4 procentpoint.

De stĂĄr nu til 5,6 procent af stemmerne svarende til 10 mandater. Der sidder i dag 16 DF'ere i Folketinget.