Politik

Ny aftale på plads: Danskere kan få udbetalt de sidste to ugers indefrosne feriepenge

Regeringen og aftalepartierne er også enige om at afsætte milliarder til at hjælpe eksportvirksomheder og forlænge eksisterende hjælpepakker.

Mange danskere kan se frem til at få endnu en pose feriepenge i hænderne.

Regeringen har indgået en aftale med et flertal af Folketingets partier om at udbetale de sidste to ud af fem ugers indefrosne feriepenge op til påske næste år, oplyser finansminister Nicolai Wammen (S).

De seneste måneder har mange danskere allerede fået frigivet tre af de fem uger.

Et flertal uden om regeringen har længe presset på for at få de resterende to ugers feriepenge frigivet.

Alle partier undtagen Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er med i aftalen.

Ny ferielov vekslet til pengepose

Deadline for at få udbetalt de første tre ugers indefrosne feriepenge udløb ved midnat. Samlet nåede 2,3 millioner lønmodtagere i Danmark at få udbetalt 51,6 milliarder kroner, mens godt 700.000 danskere valgte at lade deres penge stå.

Hvis nogle lønmodtagere ikke fik udbetalt de første tre uger i denne omgang, kan de få udbetalt alle fem ugers indefrosne feriepenge til foråret. Ifølge aftaleteksten skønner Finansministeriet, at der er omkring 45 milliarder tilbage i indefrosne feriemidler.

Muligheden for at få udbetalt feriepengene er opstået, fordi Danmark 1. september overgik til en ny ferielov. I den forbindelse fik lønmodtagere indefrosset fem ugers opsparet ferie.

Pengene skulle efter planen først have været udbetalt ved folkepensionsalderen, men efter coronakrisens indtog er det besluttet at frigive dem for at sparke gang i økonomien.

Eksport og hjælpepakker er del af stimulipakke

Udbetalingen af de sidste ugers indefrosne feriepenge er en del af en såkaldt stimuliaftale, der skal holde hånden under dansk økonomi og danske arbejdspladser og virksomheder under coronakrisen.

En del af aftalen er også en eksportpakke på 1,7 milliarder kroner fordelt over de næste tre år, som skal hjælpe eksportvirksomheder gennem krisen.

Derudover er regeringen og aftalepartierne enige om at afsætte midler til at kunne forlænge de eksisterende hjælpepakker med en måned til og med udgangen af februar, hvis restriktionerne fortsætter.

- Aftalen betyder, at vi kan være med til at sætte gang i dansk økonomi, samtidig med at vi skaber tryghed for en række erhverv, og på den måde kan vi være med til at få Danmark bedst gennem krisen, siger finansminister Nicolai Wammen.