Heunicke sender bøn til unge: - Tag en coronatest inden juleaften

Sundheds- og ældreministeren vil ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt med yderligere restriktioner på denne side af juleaften.

Coronasituationen er alvorlig, og nye restriktioner nødvendige.

Det slår sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) fast på et pressemøde tirsdag eftermiddag.

Her præsenterede han sammen med enkelte borgmestre og repræsentanter fra sundhedsmyndighederne nye coronarestriktioner, der blandt andet går på indskrænkning af forsamlingsforbud og afstandskrav i storcentre. Enkelte vil gælde for hele landet, mens en række skærpelser alene vil gælde 17 kommuner i hovedstadsområdet. Du kan læse mere om restriktionerne, og hvor de gælder, i artiklen her.

- Positivprocenten i hovedstadsområdet er væsentlig højere end i resten af landet, og der er et særligt højt antal smittede blandt 15-25-årige, siger sundheds- og ældreministeren, som samtidig opfordrer alle i aldersgruppen i de 17 kommuner til at lade sig teste inden juleaften.

- Det er ikke tvang, men det er en kraftig opfordring. Og til jer, der er unge: Jeg ved godt, at det her er en svær tid, og at situationen har stået på i mange måneder, men det er vigtigt, at vi står fast.

Test på uddannelserne

Restriktionerne træder i kraft 7. december og gælder til og med 2. januar.

Men det udelukker ifølge sundheds- og ældreministeren ikke, at det kan blive nødvendig med yderligere restriktioner på denne side af juleaften. Tværtimod siger Magnus Heunicke, at regeringen "ikke vil tøve med at lægge oveni pakken".

I et forsøg på at undgå det, vil der blive oprettet nye testtilbud særligt til den unge befolkningsgruppe.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan - og vi kommer gerne ud til jeres uddannelsessteder, siger Magnus Heunicke.

Regionsrådsformand i hovedstaden Sophie Hæstorp (S) fortæller, at der hurtigt vil blive etableret yderligere mobile testcentre, hvor man kan dukke op uden tidsbestilling.

Smittekæder hærger

I anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, som TV 2 er i besiddelse af, fremgår det blandt andet, at smitten blandt beboere i hovedstadsområdet udgør 50 procent af alle bekræftede tilfælde på landsplan i perioden 21.-27. november.

Beboerne i de udvalgte 17 kommuner udgør 23 procent af smitten i den samlede befolkning, hvor der det seneste døgn er registreret 1468 nye smittede med coronavirus.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke fortæller på pressemødet, at 26 procent af de smittede denne og sidste uge er mellem 15 og 25 år.

- Det er vigtigt, at vi får brudt de smittekæder, der lige nu hærger i hovedstadsområdet. Den smittekæde vil i sidste ende ramme mormor, oldemor og dem, vi har kære, siger Heunicke (S) og tilføjer, at der ligeledes er sket en stigning i antallet plejehjem, hvor der er smitte.

Konkret fortæller han, at der i efterårsferien var 8 smittede plejehjem, men at det tal sidste uge var oppe på 23.

Regler på plejehjem

Direktøren i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, ser med stor bekymring på smitten på plejehjem, da det er som "en gnist, der tænder en stor brand".

I et forsøg på at få smitten under kontrol, vil der blive indført varierende restriktioner på de danske plejehjem.

Skal man på besøg, bør man derfor først gå ind på styrelsens hjemmeside og tjekke, hvilke regler der gælder det konkrete sted.

Ifølge Anette Lykke Petri er det fortsat for tidligt at indføre et decideret nationalt forbud mod besøg på plejecentre.