Politik

Eksperter bakker op om restriktioner, men vil gå længere: Luk for undervisning

Der er et problem med mange smittede i hele Københavnsområdet, lyder det fra eksperter.

Eksperter er glade for, at der kan komme nye restriktioner på tale i flere hovedstadskommuner, hvor smitten med covid-19 stiger markant.

Nogle af dem vil endda gerne stramme yderligere op, så smitten kan holdes i ave, siger de til TV 2.

- Jeg vil melde helt ekstremt ud og sige, at det ikke vil være en dårlig ide at sende 8. og 9.-klasser samt de gymnasiale uddannelser hjem nu og først få dem tilbage igen efter jul, siger Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

Luk for undervisningen

Det bakkes op af tidligere SSI-direktør Nils Strandberg Pedersen.

- Det ville være en klog disposition at lukke for al undervisning fra 6. klasse og op 14 dage før juleferien for på den måde at komme ind i julen med et lavt smittetryk, siger han.

Ifølge TV 2s oplysninger er Folketingets sundhedsordførere mandag blevet orienteret om en række mulige restriktioner i 17 hovedstadskommuner, herunder København.

Jeg havde håbet, at vi fik drevet smittetallene ned inden jul, men nu er tiden ved at være gået

Allan Randrup Thomsen, virolog

Tiltagene ser også målrettet ud til at gå efter at forhindre øget smitte blandt unge under 25.

Overordnet set ser Nils Strandberg Pedersen positivt på tiltagene, som ifølge TV 2s oplysninger kan komme til at gælde fra mandag 7. december til 2. januar.

- Tiltagene lyder meget fornuftige, og det er vigtigt, at man griber ind, inden vi kommer til julen. Her mødes vi mange flere mennesker end normalt og på tværs af generationer, siger han.

Luk også klubaktiviteter

Samme toner lyder fra Allan Randrup Thomsen, som de seneste uger har efterspurgt flere restriktioner i hovedstadskommunerne.

- Der er et problem med mange smittede i hele Københavnsområdet, og det er i høj grad de yngre, der bærer det. Så det giver god mening, at der er fokus på dem, siger han.

Ifølge ham er det dog ikke nok kun at sætte ind på uddannelserne.

- Problemet er, at de unge mødes andre steder end ude på uddannelserne, så derfor er det fornuftigt at lukke klubaktiviteter og så videre ned og holde ekstra opsyn på gader og stræder, så de ikke samles mange på en gang, siger han.

Restriktioner på julehandel giver mening

I oplægget til Folketingets sundhedsordførere lyder det også, at der kan komme restriktioner i forhold til detailhandel og gågader.

Allan Randrup Thomsen mener også, at julehandlen kan være en trussel.

- Jeg havde håbet, at vi fik drevet smittetallene ned inden jul, men nu er tiden ved at være gået, så vi er desværre nødt til at have et øget fokus på, hvor vi samles mange mennesker, siger han.

Men én ting er for eksempel at tilbyde udvidede åbningstider. Noget helt andet er at få folk til at efterfølge det.

- De udvidede åbningstider er en god idé, hvis folk bare vil udnytte det. Mange af de her tiltag er jo afhængige af, at folk gør brug af dem. Hvis folk ikke vælger at sprede indkøbene mere ud til ydertiderne, så er vi lige vidt, siger Allan Randrup Thomsen.

Ledende overlæge og professor på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard siger, at hårdere restriktioner vil føre til en hurtigere effekt på smittetallene.

Om de mulige nye restriktioner i hovedstadskommunerne siger han:

- Det er nogle af de tiltag, som, vi ved, har en effekt, når smitten er høj i visse områder. Det er en del af de mange værktøjer, der er i værktøjskassen.

15 af hovedstadskommunerne er i top-20 på Statens Serum Instituts liste over covid-19-smittens udbredelse i Danmark. Tårnby topper listen. Glostrup er nummer 26 og Albertslund nummer 29.

Samlet er der 697 smittede i aldersgruppen 10-19 i de 17 kommuner den seneste uge, mens der i gruppen 20-29 år er 790 smittede i samme periode.