Politik

Thulesen Dahl: - Havde vi ikke kæmpet kampen, dengang de andre svigtede, havde Danmark stået et langt værre sted

Dansk Folkeparti holder årsmøde i skyggen af partiets største krise nogensinde.

Har Dansk Folkeparti sejret sig selv ihjel?

Spørgsmålet ligger som en dyne over partiet, der lørdag holder sit 25. årsmøde midt i en coronatid og midt i partiets største krise nogensinde.

Efter tre valgnederlag på stribe har partiet ramt et lavpunkt i meningsmålinger på omkring 5 procent. En tilslutning, der ikke er set værre end ved partiets fødsel i begyndelsen af 90'erne, og som er faldet i takt med, at andre partier i forskellig grad har ladet sig inspirere af særligt Dansk Folkepartis stramme udlændingepolitik.

Formand Kristian Thulesen Dahl tager selv fat i "uretfærdigheden", da han som den første taler på årsmødet, indtager talerstolen:

- Havde vi ikke kæmpet kampen, dengang de andre svigtede, havde Danmark stået et langt værre sted, end vi gør. Så havde Danmark og Sverige lignet hinanden.

Fordelt på fem lokationer

Han siger det til salen i Odeon, koncerthuset i Odense, hvor knap 170 partimedlemmer har taget sæde, men også via link til Aalborg, Silkeborg, Ringsted og København, hvor der hvert sted sidder godt 100 tilhørere. Coronarestriktionerne har også hos Dansk Folkeparti sat rammerne.

Vi er her, fordi vi kæmper for Danmark.

Kristian Thulesen Dahl (DF), partiformand

Partiformanden fortsætter:

- Der var engang, da politikere fra de andre partier forlod folketingssalen, fordi de ikke ville høre på os. Det ville danskerne derimod gerne – og måske derfor nu også mange af de andre partier. Det skal vi ikke være kede af. Det skal vi være stolte af, siger han.

Dansk Folkeparti Classic

Problemet i dag er, at vælgerne ikke længere lader til at være lige så lydhøre overfor den politik, Dansk Folkeparti fremlægger.

Ved Folketingsvalget i juni sidste år blev partiet mere end halveret, og siden er nedturen blot fortsat. Ved seneste Megafon-måling i oktober blev Dansk Folkeparti blot målt til 5,2 procent.

Både Kristian Thulesen Dahl, stifter Pia Kjærsgaard, næstformand Morten Messerschmidt og andre profiler har talt om, at man nu skal tilbage til 'DF Classic', og trods den svigtende tilslutning er det stadig midlet, lader partiformanden forstå.

Otte fokuspunkter

I sin tale understreger han, at Dansk Folkeparti fremover vil have fokus på otte punkter, som alle rummer klassiske mærkesager.

Lyn-analyse

Det var en meget thulesendahlsk tale.

Han ville gerne fortælle, at han ikke laver om på sig selv, bare fordi der er krise i partiet. I ved, hvad I har, og I ved, hvad I får, og det er ikke i dag, der skal vælges ny formand. Det var det klare budskab.

Kristian Thulesen Dahl ved, hvem han selv er i politik, og han tror på, at han med den politik, han fremlægger, kan anvise en vej videre for Dansk Folkeparti.

Han er nødt til at holde fast i det, han hele vejen igennem har stået for. Derfor betoner han de her klassiske DF-mærkesager.

Flere betjente, højere fængselsstraffe, bedre støtte og frihed til børnefamilierne, minimumsstandarder i ældreplejen og en skattefri ældrecheck, asylstop og generelt en strammer indvandrepolitik er i store træk det, der skal føre Dansk Folkeparti tilbage i vælgernes hjerter:

- Vi er her, fordi vi kæmper for Danmark, har gjort det de sidste 25 år og ruster os til at gøre det de næste 25 år også, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Vi skal sige fra. Vi skal bekæmpe den snigende islamisering af vort land. Vi skal sige stop for krav om religiøs særbehandling. Hvor det handler om, at svinekødet skal ud af kantinen. At piger og drenge skal opdeles. At klassen i folkeskolen ikke længere skal besøge kirken i december af hensyn til muslimske børn. Vi skal stoppe udbredelsen af moskeer, bønnekald i det offentlige rum. Vi skal sætte nye betingelser for at blive danske statsborgere. Vi skal kunne fravælge halalslagtede produkter; der er nok at tage fat på.

Blandt venner

Ordene vækker klapsalver blandt tilhørerne, der i store træk passer godt ind i den vælgerprofil, som netmediet Altinget i anledning af Dansk Folkepartis årsmøde har lavet af partiets vælgere baseret på knap 10.000 interviews:

En pensioneret mand over 70 med en erhvervsfaglig uddannelsesbaggrund eller slet ingen uddannelse foruden folkeskolen.

Fornemmer jeg, at baglandet mener, at jeg bør tage mit tøj og gå, så gør jeg det.

Kristian Thulesen Dahl (DF), partiformand

De synes stadig, at Kristian Thulesen Dahl er den rette mand ved roret. I hvert fald dem TV 2 taler med kort inden, partiformanden åbnede årsmødet.

Selvfølgelig skal der ske noget, men ham, der kan få Dansk Folkeparti ud af den nuværende krise, er fortsat Thulesen Dahl, lyder det samstemmigt fra både partisoldaten fra Bolbro, byrådsmedlemmet i Kerteminde og fremtidens mænd fra byrådet på Bornholm og landsledelsen i Dansk Folkepartis ungdom.

Baglandets opbakning

Det samme gør hovedpersonen selv. Da TV 2 fanger ham efter talen, garanterer han - krise eller ej - at lørdagens tale ikke var den sidste årsmødetale, han kommer til at holde i spidsen for Dansk Folkeparti:

- Jeg har lyst til at kæmpe for det her, for jeg tror på, at jeg sammen med gode kollegaer er i stand til at få bragt os op på et højere niveau igen.

Du har også tabt tre valg. Kan du godt holde til det som formand?

- Det er jo grundlæggende mit bagland, der skal vurdere det. Fornemmer jeg, at baglandet mener, at jeg bør tage mit tøj og gå, så gør jeg det. Men så længe jeg har ønsket om at blive og kan mærke baglandets opbakning, så bliver jeg.

I fodbold skifter man ofte træneren, når holdet taber kampe på stribe. Burde Dansk Folkeparti ikke gøre det samme?

- Det er altid en af de muligheder, der er. Vi har valgt at bytte lidt rundt på pladserne i stedet, sat nogle andre op i angrebet, ændret noget af taktikken, sørget for at spille mere frisk fodbold, og så håber vi, at der snart kommer nogle mål i kassen. Og jeg tror fuldt og fast på, at vi skal fortsætte den udvikling, vi er inde i, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.