Politik

DF udsatte årsmødet grundet corona - nu holder de det trods stigende smittetal

Ved hovedarrangementet i Odense samler partiet omkring 170 af sine medlemmer.

Dansk Folkeparti skulle have holdt deres årsmøde 26. september. Den dag var der 394 nye smittetilfælde herhjemme.

Men i august valgte partiet at udskyde årsmødet til 28. november, i håb om at coronasituationen ville nå at blive bedre i mellemtiden.

Begrundelsen var, at der var for stor smittefare ved det planlagte arrangement. Derfor blev årsmødet reduceret til en enkelt dag, og deltagerne blev spredt ud over fem forskellige lokationer.

Sidenhen er smittetrykket dog kun steget, og det seneste døgn er der registreret 1323 nye smittetilfælde.

Virtuelle møder

I år har coronavirus sat en stopper for de fleste af partiernes landsmøder, hvor hundredvis af partimedlemmer under normale omstændigheder mødes til flere dages taler, musik og debat.

Både Venstre, Enhedslisten, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti valgte at gøre landsmøderne virtuelle i år, mens Socialdemokratiet har udskudt sit på ubestemt tid.

Men i Dansk Folkeparti har de altså valgt at holde fast i årsmødet.

Således samles omkring 500 af partiets medlemmer lørdag 28. november på fem forskellige steder rundt om i landet: Aalborg, Silkeborg, Ringsted, København og Odense.

Ved hvert sted kommer cirka 100 deltagere til at følge med på storskærm fra hovedarrangementet i Odense, der har omkring 170 deltagere på gæstelisten.

Mundbind og portionsanretninger

I håb om at coronasituationen ville nå at blive bedre, valgte Dansk Folkeparti tilbage i august at udskyde årsmødet med et par måneder.

Årsmødets oprindelige dato var 26. september. Den dag var der 394 nye smittetilfælde herhjemme.

Sidenhen er smittetrykket dog steget, og det seneste døgn er der registreret 1323 nye smittetilfælde. Men det afholder ikke partiet fra at gennemføre arrangementet nu, med alle de "nødvendige restriktioner", fortæller Steen Thomsen, som er organisationskonsulent i Dansk Folkeparti.

Det indebærer blandt andet, at alle medlemmer skal sidde med retning mod scenen, bære mundbind som ved andre offentlige arrangementer og spise portionsanrettet smørrebrød for at mindske smitterisikoen.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre os, og vi overholder alle coronarestriktioner, siger Steen Thomsen til TV 2.

Som at gå i biografen

Ifølge ham er beslutningen taget, fordi det står i partiets vedtægter, at årsmødet skal afholdes inden årsskiftet. Han mener derfor, at det bør kunne lade sig gøre, så længe de overholder alle sundhedsmyndighedernes retningslinjer:

- Folk mødes jo også til musicals og i biografen, hvor man samles og også sidder i den samme retning. Så det ville være mærkeligt, hvis vi bryder vores vedtægter og ikke samles – selvom det er klart, at det bliver helt anderledes end det plejer, siger Steen Thomsen.

Ifølge Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved SDU, er sammenligningen med biografen dog ikke nødvendigvis helt lige for.

- Problemet er jo blandt andet, at det tager længere tid at sidde til sådan et arrangement, end når man eksempelvis ser en film, siger han til TV 2.

- Jeg tror ikke, at folk kommer til et årsmøde for bare at sidde og kigge på en skærm og ikke snakke med hinanden, så på den måde kan jeg godt have min tvivl om, om det kan sammenlignes, siger Hans Jørn Kolmos.

Går med livrem og seler

Dansk Folkepartis organisationskonsulent, Steen Thomsen, kan ikke se noget problem i, at partimedlemmerne samles. For så længe der må være op til 500 samlet til et offentligt arrangement, hvor gæsterne sidder ned, overholder de restriktionerne, lyder det.

- Hvis vi ville, kunne vi jo næsten samle alle i Odense, men vi ville dele det op i mindre forsamlinger uanset, siger han.

Men hvilket signal sender det, at i som politikere gennemfører arrangementet?

- Signalværdien er jo netop, at vi overholder alle coronarestriktioner, lige såvel som at folk også kan gå ind og se en musical eller i biografen, hvor man sidder op til 500 personer med afstand, siger Steen Thomsen.

- Jeg synes netop, vi gør et godt eksempel ved ikke at samle alle i Odense, men splitter det op fem forskellige steder og i øvrigt går med livrem og seler i forhold til de restriktioner, der er.

Årsmødet er Dansk Folkepartis 25. i historien.