Mink-sagen

Regeringen: Vi vil også have minkene gravet op og brændt

Hvis myndighederne giver grønt lys, er regeringen klar til at lytte til flertallets ønske, om at droppe massegravene til mink.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) melder sig nu klar til at følge det flertal, der kræver de millioner af aflivede mink gravet op igen.

Det siger han til TV 2.

- Ønsket om at få minkene væk og brændt har jeg haft fra dag 1, jeg hørte om det, lyder det.

Miljøminister blev grillet

Meldingen kommer umiddelbart efter, at hans kollega, miljøminister Lea Wermelin, fredag formiddag var under kraftig beskydning på et samråd fra både oppositionen og støttepartiet SF.

Flertallet frygter, at den fosfor og kvælstof, som de døde dyr udleder, når de går i forrådnelse, vil forurene klimaet og ikke mindst drikkevandet og badevandet de steder, hvor massegravene med mink er placeret.

Derfor vil de have gravet minkene op.

Lea Wermelin kunne imidlertid ikke love dem, at regeringen ville rette sig efter dem, da beslutningen lå under fødevareminister Prehns ressort. Derfor har han nu været på banen.

- Hastværk er lastværk

Prehns opbakning til flertallets ønske er dog med forbehold. Det kræver, at Miljøstyrelsen bakker op.

- Miljøstyrelsen mener, der er mange komplikationer med den løsning. Derfor undersøger de nu flere forskellige muligheder, og så indkalder vi hele Folketinget til et teknisk gennemgang på mandag, siger Rasmus Prehn og opfordrer samtidig til tålmodighed:

- Hvis der er en ting, vi har lært af de seneste uger, så er det, at de beslutninger, vi træffer, skal ske på det bedst tænkelige grundlag. Hastværk er lastværk.

Nyt samråd på vej

Udover de miljømæssige konsekvenser har juraeksperter også sat spørgsmålstegn ved, om der er hjemmel i lovgivningen til at deponere de aflivede mink i massegrave.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin mener Miljøstyrelsen, at der er dækning for beslutningen i Miljøbeskyttelseslovens paragraf 19, men hun har alligevel bedt sit ministerium kigge nærmere på, om det har sin rigtighed.

På baggrund af fredagens udvikling i sagen er både Lea Wermelin og Rasmus Prehn blevet indkaldt til endnu et samråd i næste uge.