Politik

Kritiseret for at lægge pres på myndighederne - nu går departementschef på pension

Under covid-19 er Per Okkels flere gange blevet beskyldt for at have været med til at lægge pres på sundhedsmyndighederne. 

Per Okkels, departementschef i Sundhedsministeriet, går på pension.

Det sker kort tid efter, at den faglige direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, ligeledes har varslet sit farvel til arbejdsmarkedet.

- Det har været et privilegium at få lov at slutte min karriere som departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet, siger Per Okkels i en pressemeddelelse fra ministeriet.

- Det er et hus fyldt med dygtige, engagerede og hårdtarbejdende medarbejdere og chefer, som jeg kommer til at savne.

Covid-19 fik ham til at blive

Per Okkels har været øverste embedsmand i Sundhedsministeriet under covid-19-pandemien, der har trukket store veksler på hele embedsmandsapparatet.

Ifølge et interview i Altinget har han sidste arbejdsdag 15. januar.

Til mediet siger han, at han havde planlagt at gå på pension allerede i sommer, men at pandemien, som han opfatter som "den måske største krise siden Anden Verdenskrig", fik ham til at blive.

- Sundhedsministeren bad mig udsætte tidspunktet. Men nu synes jeg godt, jeg kan få lov at gå på pension. Nu er der vacciner, og der er mere styr på håndteringen af pandemien. Jeg kan godt føle, at jeg på en måde svigter. Men jeg fylder 67, så det må være nok, siger han til Altinget.

Pres på sundhedsmyndigheder

Under covid-19 er det blevet beskrevet, at Per Okkels skulle have været med til at lægge pres på sundhedsmyndighederne.

Politiken har blandt andet skrevet om, hvordan departementschefen i en mail sendt til Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, bad ham anerkende regeringens behov for "et ekstremt forsigtighedsprincip".

Sundhedsstyrelsen havde forinden vurderet det urealistisk, at op mod en fjerdedel af befolkningen ville blive smittet.

Derfor var det ifølge flere eksperter tydeligt, at mailen var et forsøg på at underlægge Søren Brostrøm en politisk dagsorden og samtidig bede ham tilsidesætte sin faglighed.

En forsinket rapport

Per Okkels' navn kom atter op, da Ekstra Bladet i maj skrev, at regeringen havde modsat sig offentliggørelsen af en rapport, der viste et forbedret smittetryk i Danmark. Det skete 20. marts.

Smittetrykket blev i mailen opdateret fra at være 2,6 til 2,1, og Søren Brostrøm mente, at rapporten med disse tal skulle komme til offentlighedens kendskab samme dag.

- Men det vil man ikke politisk, og jeg forstår, det først kan blive på mandag (23. marts, red.), at vi kan sende ud, stod der i en mail fra Søren Brostrøm, som blev sendt til Kåre Mølbak.

Brostrøm nævnte ikke, hvilke specifikke politikere der ikke ønskede rapporten offentliggjort på dagen. Men det fremgik, at Sundheds- og Ældreministeriets departementschef, Per Okkels, var tilføjet på modtagerlisten.

Ingen detaljer om covid-19-håndteringen

Per Okkels er uddannet cand.scient.pol. og havde længe en karriere i regionerne. Her blev han i 2008 administrerende direktør, indtil han i 2011 skiftede til rollen som departementschef i ministeriet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver om sin nu afgående departementschef:

- For mig personligt har samarbejdet med Per Okkels under covid-19-pandemien været det mest intense og vigtige forløb, og Danmark har haft gavn af at have så dygtig en departementschef på så kritisk en post i så afgørende en periode.

Til Altinget ønsker Per Okkels ikke at tale om håndteringen af covid-19 i detaljer.