Alle forslag om mink-undersøgelse nedstemt i Folketinget

Regeringen kom i mindretal, men der var heller ikke flertal for andre forslag. Arbejdet med at finde en model for undersøgelse af minksag fortsætter.

Efter onsdagens ophedede debat i Folketingssalen skulle partierne torsdag formiddag stemme om hele tre forslag til, hvordan minkskandalen skal undersøges.

Men alle tre forslag blev nedstemt. Dermed er der endnu ikke nogen afklaring på, hvilken form en uvildig undersøgelse af hele forløbet om aflivning af mink skal have.

- Lige nu står vi i hvert vores verdenshjørne, men det skal nok finde sin vej, siger Jens Rohde, Radikale Venstres grundlovsordfører.

Nedstemning af alle forslagene betyder, at arbejdet med at finde en model til at undersøge mink-sagen fortsætter i Udvalget for Forretningsordenen.

Regeringen i mindretal

Regeringen, Enhedslisten og SF havde fremsat en såkaldt vedtagelsestekst og foreslået en "uvildig undersøgelse", hvilket ikke blev udpenslet nærmere. Tidligere har partierne udtalt, at de ønsker en advokatundersøgelse. I den type undersøgelse gennemgås dokumenter, og der kan ikke indkaldes vidner. Derudover var partierne åbne for et "nyt parlamentarisk redskab, som kan tages i brug om nødvendigt".

Regeringen kunne ikke samle flertal for den vedtagelsestekst og kom dermed i mindretal, hvilket er usædvanligt.

Men de andre partier havde heller ikke flertal for deres vedtagelsestekster.

Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance havde foreslået, at der skal nedsættes en kommissionsundersøgelse, hvor der blandt andet indkaldes vidner til afhøring.

Ifølge Dansk Folkeparti er det "ærgerligt", at forslaget om en undersøgelseskommission blev nedstemt.

- Så må vi arbejde videre for at finde en anden model for en undersøgelse. Vi skal have det her (sagen om aflivning af mink, red.) undersøgt til bunds, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl.

Radikale vil ikke lade sig spænde for vogn

Radikale Venstre havde foreslået en ny model i form af et granskningsudvalg og en parlamentarisk undersøgelse, som er en mellemting af en advokatundersøgelse og en kommissionsundersøgelse.

Der var næsten ingen opbakning til det forslag, men radikale er ikke umiddelbart klar til at bakke op om hverken regeringen eller blå bloks forslag.

- Vi lader os hverken spænde for Venstres blokvogn eller statsministerens bil. Vi vil insistere på at finde noget, som alle kan se sig selv i, siger Jens Rohde.

- Men det er jo klart, at på et eller andet tidspunkt skal vi gøre vores stilling op i forhold til, hvad der er nødvendigt, siger han.

Jens Rohde uddyber, at partiet vil gøre sin stilling op, "den dag, vi ser, at der ikke er nogen vej frem i det udvalgsarbejde, vi har i gang".

Han henviser til, at Udvalget for Forretningsordenen den kommende tid vil undersøge de forskellige modeller nærmere og blandt andet indkalde Dommerforeningen, Advokatrådet og Djøf for at blive klogere på modellerne.

Nye Borgerlige havde fremsat en helt fjerde tekst med forslag om, at Folketinget udtrykker mistillid til regeringen, og at regeringen skal gå af. Det forslag blev også nedstemt.