Politik

Ellemann efter debat med statsministeren: Magtfuldkommenheden er uden sidestykke

En bestemt udtalelse fra justitsministeren vakte særlig opsigt under dagens hasteforespørgsel.

Der mangler stadig svar.

Sådan lød det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, oven på onsdagens debat i Folketingssalen med statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet.

Her skulle både statsministeren og justitsminister Nick Hækkerup (S) svare på spørgsmål, efter at en samlet blå blok havde kaldt dem i hasteforespørgsel om beslutningsprocessen i minksagen.

Men ifølge Venstres formand valgte Mette Frederiksen endnu engang at svare udenom på oppositionens spørgsmål under debatten:

- Det handlede om, hvorfor regeringen har ageret som den gjorde, og hvorfor loven blev brudt.

- Det havde hun ikke lyst til at svare på, og det synes jeg en kommission skal have lov til at grave i, sådan at vi kan få et svar på, hvorfor vi er endt, der vi er, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen til de fremmødte journalister.

Mette Frederiksen: Det må ikke ske

Under forespørgselsdebatten beklagede statsministeren endnu engang minksagen og kaldte det "indlysende", at der er begået fejl i sagen.

- Det må ikke ske, men det skete alligevel. Det vil jeg gerne beklage igen, ikke mindst over for minkavlerne, sagde hun.

Minksagen kostede i sidste uge Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister, og siden har blå blok kritiseret statsministeren for ikke selv at tage ansvaret på sig. Men ansvaret var retteligt placeret hos Mogens Jensen, lød det fra statsministeren i dagens debat:

- Det ændrer ikke på, at det er den ansvarlige minister, der skal føre tingene ud i livet. Det handler ikke om at skubbe ansvaret fra sig. Det er sådan, ministersystemet fungerer i Danmark, sagde Mette Frederiksen.

Men den forklaring mente Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl ikke var god nok, da han mødte journalisterne foran Folketingssalen.

Han ville gerne have haft svar på, hvorfor Mette Frederiksen (S) ikke selv greb ind og standsede ordren om at aflive alle mink, så snart hun blev opmærksom på, at der ikke var lovhjemmel til den.

- Det mente hun jo i virkeligheden var Mogens Jensens ansvar. Men der mener jeg jo, at man som statsminister har en forpligtigelse til at sikre, at det sker, fra det tidspunkt man ved, at ulovlighederne foregår, og der svigtede Mette Frederiksen, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Justitsminister: Pressemødet var ikke en ordre

Under debatten var der især en bestemt udtalelse fra justitsminister Nick Hækkerup (S), som fangede flere af partiernes ordføreres opmærksomhed.

Justitsministeren sagde nemlig, at udtalelserne på pressemødet 4. november, hvor Mette Frederiksen (S) sagde, at alle mink skulle aflives, ikke var en ulovlig ordre.

For et pressemøde er ikke juridisk bindende, lød det fra Nick Hækkerup.

Men den forklaring købte ikke Radikale Venstres Jens Rohde ikke:

- Det er, undskyld mig, helt vildt provokerende, det justitsministeren står og siger, sagde Jens Rohde under debatten.

Da journalisterne efterfølgende fangede Venstres formand foran Folketingssalen, var han heller ikke tilfreds med forklaringen:

- Helt ærligt. Vi er mange, der regner med, at det rent faktisk er nogenlunde stemt af med lovgivningen og virkeligheden, det som statsministeren står og siger på de pressemøder. Hvorfor holder de dem ellers? Lød det fra Ellemann.

Samtidig kritiserede Jakob Ellemann-Jensen statsminister Mette Frederiksens (S) generelle håndtering af minksagen:

- Den magtfuldkommenhed, den magtarrogance, den uanstændige behandling af et helt erhverv, som vi ser fra regeringen i de her dage, den er for mig at se helt uden sidestykke, sagde han.