Politik

Nu kommenterer Støjberg for første gang omdiskuteret 'dræn sumpen'-tale

Ordene er ikke Trumps, men Ronald Reagans, lyder det blandt andet fra næstformanden.

Der har været stilhed fra Venstres næstformand, Inger Støjberg, siden hun under traktordemonstrationer mod regeringen lørdag sagde ordene:

- Vi skal have drænet sumpen fyldt med Mette Frederiksens magtarrogance.

Det har siden vakt stor harme. Blandt andet har justitsminister Nick Hækkerup (S) kaldt det "usmageligt", da udtrykket at "dræne sumpen" har været blandt USA's præsident Donald Trumps foretrukne i hans opgør mod det etablerede politiske system i Washington.

Nu tager Støjberg bladet fra munden i et opslag på Facebook.

Ikke Trumps ord

Næstformanden indleder opslaget med at skrive, at ordene ikke er Trumps, men præsident Ronald Reagans. I 1983 var han den første til at give ordene deres popularitet. Dengang brugte han - ligesom Trump - udtrykket som et angreb på magten og bureaukratiet i Washington D.C.

- Jeg kan se, at en hær af facebookkrigere har forsøgt at udlægge mine ord fra traktordemonstrationen i Aarhus som om, at jeg skulle være den store fortaler for den nu detroniserede præsident Trump, som har brugt udtrykket at ’dræne sumpen’ til at undergrave og skabe mistillid til hele det amerikanske statsapparat.

- Sådan hænger det bare ikke sammen. Det at ”dræne sumpen” er et gammelt amerikansk politisk udtryk, som Reagan i høj grad var kendt for at bruge. Nu har jeg så også brugt det, skriver Støjberg på Facebook.

"Stod ikke og tænkte amerikansk politik"

Da TV 2 senere tirsdag får mulighed for at stille næstformanden et par spørgsmål forud for Venstres gruppemøde fastholder hun, at der ikke var tale om en Trump-reference.

Hvor mange tror du, der får associationer til Donald Trump, og hvor mange tror du, der får associationer til Ronald Reagon, når de hører den vending?

- Det ved jeg jo simpelthen ikke.

Men hvad tror du?

- Jamen, helt ærligt tror jeg faktisk ikke, at det var sådan, at folk stod og tænkte amerikansk politik.

Du tror ikke, de tænkte, at det er det, Donald Trump har rendt rundt og sagt de seneste fire år?

- Naaarh. Det tror jeg sådan set ikke. Det er i hvert fald ikke det, jeg har tænkt, siger Inger Støjberg.

V: Sumpen skal ikke drænes

Umiddelbart efter Støjbergs tale lørdag lød det fra partiformand Jakob Ellemann-Jensen (V), at det ikke er et udtryk, han har hørt anvendt - "ikke fra Venstres side i hvert fald".

- Jeg har hørt det anvendt af den nu snart heldigvis forhenværende præsident i Amerika. Det, han mente med det, kan jeg forsikre, at Venstre ikke mener, sagde Ellemann til TV 2.

Så når næstformanden siger, at sumpen skal drænes, så synes du ikke, at det er en god idé?

- Jeg har ikke selv hørt det. Jeg kan henvise til, at når den snart forhenværende præsident sagde, at sumpen skal drænes, så var det en henvisning til the establishment (eliten, red.) i Washington og en henvisning til hele statsadministrationen. Det kan jeg forsikre ikke er Venstres politik. Regeringen skal udskiftes. Statsadministrationen har vi det fint med, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Støjberg kritiserer kammerateri

Inger Støjbergs freder dog ikke statsadministrationen helt. Tværtimod kritiserer hun den for at være fyldt med regeringens "kammerater".

- Vi har en regering, der har ansat partikammeraterne helt ind i statsadministrationen. Det er simpelthen noget, vi aldrig nogensinde før har brugt i Danmark, og det synes jeg, at vi skal væk fra, siger hun til TV 2.

- Jeg har selv gennem en årrække været minister, og jeg ved, hvor dygtige embedsmændene er, og derfor skal socialdemokraterne ikke have lov til at ødelægge det ved at ansætte kammeraterne.

Om V-formanden udtalelse siger Støjberg til TV 2, at hun er "rimelig træt af", hvis nogle - herunder Ellemann - har hørt udtalelsen som en Trump-reference og er blevet "stødt på manchetterne".

Efter gruppemødet tirsdag sagde Ellemann ifølge Berlingske, at han nu har læst Inger Støjbergs opdatering og er "glad for, at hun har været ude og præcisere, hvad det var, hun mente."