”Dræn sumpen” siger de – men hvor kommer det fra?
Inger Støjbergs sump-metafor er ikke ny i politik, men den mistillid, den skaber, er voldsom, siger ekspert.
Da Venstres næstformand, Inger Støjberg, lørdag brugte udtrykket at ”dræne sumpen”, skrev hun sig ind i international politisk historie.
- Vi skal have drænet sumpen fyldt med Mette Frederiksens magtarrogance, lød det fra næstformanden ved en demonstration mod regeringen.
For udtrykket er langt fra nyt, og det er ikke første gang, en politiker maler billedet i et forsøg på at tilsværte sine modstandere eller det, de kalder ’magteliten’.
I amerikansk politik har udtrykket været brugt i mere end 40 år.
Den berømte sump
Præsident Donald Trump har gjort det i årevis, og tre årtier forinden var det den daværende præsident Ronald Reagan, der talte om den berømte sump.
Både Trump og Reagan brugte sump-billedet som et angreb på magten og bureaukratiet i Washington D.C.
I valgkampen og gennem hele sin fireårige valgperiode har Trump henvist til sumpen af elitepolitikere, som han mener har ødelagt det for den amerikanske middelklasse.
Men før Trump-tiden lovede demokraternes flertalsleder, Nancy Pelosi, tilbage i 2006, at hun ville dræne sumpen af republikanere i Kongressen, hvis hendes parti igen fik magten i Repræsentanternes Hus.
Metaforen er altså ikke ny, men ifølge ekstern lektor i retorik ved Københavns Universitet og ekspert i politisk retorik Nanna Vestgård har vi med Støjbergs udtalelse set en helt ny grad af populisme herhjemme.
- Mange farer i flint over den her udtalelse, fordi det at dræne sumpen kommer fra en større kritik af hele statsadministrationen, siger hun.
Indrammer Christiansborg som noget klamt
Ifølge Nanna Vestgård er det at tale grimt om sin politiske modstander ikke unormalt, men Inger Støjbergs metafor er alligevel med til at så tvivl om hele systemet.
Og det er et voldsomt retorisk greb, siger hun til TV 2.
- Man indrammer Christiansborg som noget klamt og ubelyst, hvor der foregår noget under overfladen, vi ikke kan se, siger hun.
Ifølge Nanna Vestgård er det et kontroversielt valg af Inger Støjberg at bruge et billede, der kan skabe mistillid:
- At sige, at man skal dræne sumpen, tegner et billede til befolkningen af, at der er flere hemmeligheder, end vi allerede har opdaget, lyder analysen fra Nanna Vestgård.
Skubber til politikerleden
Støjbergs udtalelse fik med det samme stor opmærksomhed og kritik fra flere sider.
Blandt andet tog Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, skarp afstand fra sin partifælles ord.
Ifølge TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, var den også opsigtsvækkende:
- Et er, at Inger Støjberg så åbenlyst parafraserer Trumps retorik. Med fuldt overlæg taler hun også dette op til et opgør mellem folket og eliten i København, siger han.
Næstformanden formår også at sælge sig selv som et menneske af folket, der vil gøre op med den politiske magtelite, fortæller Nanna Vestgård.
- I USA er der traditionelt en meget stærk magtkritik. Derfor kan man være bekymret for, om Støjbergs udtalelse skubber til den politikerlede, der allerede er i Danmark, siger hun.