Politik

Her er pakken, der skal hjælpe syv nordjyske kommuner

Pakken vil også gælde ved eventuelle andre lokale nedlukninger.

Et bredt flertal i Folketinget er sent fredag eftermiddag blevet enige om en ny hjælpepakke til personer, institutioner og virksomheder, der har været ramt af restriktioner i syv nordjyske kommuner.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

De syv kommuner er Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Thisted.

- Nordjyderne har været på overarbejde. De har passet på folkesundheden og den vaccine, som verden skal reddes af om forhåbentlig kort tid, siger Erhvervsminister Simon Kollerup (S) til TV 2.

- De har hjulpet Danmark og i virkeligheden verden, og nu skal de selv have hjælp, siger han.

Model for fremtidige nedlukninger

Virksomheder, der er tvangslukket og ingen omsætning har, kan få dækket 100 procent af de faste omkostninger. Der sættes også 7,5 millioner kroner af til en ensomhedspulje, der skal modvirke ensomhed blandt borgerne.

Regeringen har vedtaget hjælpepakken sammen med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative.

Partierne bag er enige om, at hvis andre dele af landet skal lukkes på et senere tidspunkt, kan denne aftale bruges som model for lokal kompensation.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for aftalen. For Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen, er hjælpepakken et plaster på såret, der burde have været større.

- Venstre mener, at det havde været rimeligt, at aftalen også havde indeholdt en model, som samlede regningen op for de mange meromkostninger nordjyske virksomheder og kultur og idrætsliv har haft de seneste to uger, siger Torsten Schack Pedersen.

- Venstre synes ikke det er rimeligt, at den regning havner hos virksomhederne.

Her er et overblik over, hvad hjælpepakken til de trængte nordjyder indeholder:

Virksomheder, kultur- og idrætsliv

Kompensation for faste omkostninger:

 • Alle virksomheder i de syv nordjyske kommuner får adgang til den generelle kompensationsordning for faste omkostninger, hvis de har en omsætningsnedgang på minimum 30 procent.
 • Virksomheder, der er tvangslukket og ingen omsætning har, kan få dækket 100 procent af de faste omkostninger.
 • Virksomheder med enheder som for eksempel butikker både inde og uden for de nedlukkede kommuner kan få kompensation for faste omkostninger til den af butikkerne, der oplever et omsætningstab på 30 procent.
 • Virksomheder, der er ramt af, at deres medarbejdere ikke kan komme på arbejde, mangler vigtige leverancer eller generelt oplever produktionsnedgang, kan få kompensation.

Kompensation til selvstændige, freelancere, kombinatører og kunstnere:

 • Alle selvstændige med videre i de syv nordjyske kommuner får adgang til kompensation, hvis de har en omsætningsnedgang på minimum 30 procent.
 • Der laves en særskilt kompensationsordning for selvstændige med videre bosat i en af de nedlukkede kommuner, der ikke kan pendle til deres forretning uden for kommunerne.
 • Der gives kompensation til selvstændige med videre uden for de syv kommuner, hvis de kan sandsynliggøre, at en indtægtsnedgang skyldes restriktionerne.

Andet:

 • Der afsættes en pulje på 15 millioner kroner til delvis dækning af virksomhedernes udgifter til betaling af bod og dagbøder med videre i byggesager med videre.
 • For at genstarte turismen styrkes markedsføringen af Nordjylland som destination med fem millioner kroner.

Hjælp til udsatte borgere

 • Der sættes 7,5 millioner kroner af til en ensomhedspulje, der skal modvirke ensomhed blandt borgere i de syv nordjyske kommuner
 • Der sættes 1,4 millioner kroner af til uddeling af mad til sårbare familier i de syv nordjyske kommuner.

Kilde: Pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.