Politik

TV 2-analytiker: Han bed skuffelsen i sig - og blev regeringens nye ansigt

Mette Frederiksen lavede kun en lille rokade, men den gav plads til et nyt navn på regeringsholdet: Flemming Møller Mortensen.

Det er en af de smallest mulige rokader - og en træfsikker en.

Det er vurderingen fra TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen, efter afsløringen af Mette Frederiksens nye ministre.

Rasmus Prehn er blevet ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, mens Flemming Møller Mortensen har overtaget posten som udviklingsminister med nordisk samarbejde som et ekstra ansvarsområde.

- Mette Frederiksen har ikke brug for eksperimenter her, siger han.

- Det her var et tvangstræk. Hun var tvunget til at skifte Mogens Jensen ud og skulle finde den bedste løsning på en møgsag, hun ikke ønskede at stå med.

Respekteret og loyal

Valget af Rasmus Prehn til at tage over fra Mogens Jensen kommer ikke som en overraskelse for Peter Lautrup-Larsen.

- Rasmus Prehn har gjort det godt som udviklingsminister og bevist, at han kan betroes en opgave, siger analytikeren.

- Dermed har statsministeren valgt et kort, der er driftsikkert – og respekteret af oppositionen.

Flemming Møller Mortensen – det nye navn på regeringsholdet, som Mette Frederiksen havde varslet på forhånd – er nok ukendt for store dele af den danske befolkning. Men som Socialdemokratiets gruppeformand har han skabt sig et navn som en, der er loyal og gør et godt stykke arbejde.

- Statsministeren var nok klar over, at han var skuffet over ikke at blive minister i første omgang, da de vandt valget i 2019. Men han bed det i sig og blev en god gruppeformand, siger Peter Lautrup-Larsen.

Øretævernes holdeplads

Den 57-årige socialdemokrat har siddet i Folketinget siden 2007. Men trods det gode arbejde som gruppeformand, var han ikke klar til at tage over fra Mogens Jensen.

- Det ministerium er en hvepserede netop nu, forklarer Peter Lautrup-Larsen.

- Det modsatte er Udviklingsministeriet, som er et af de mindste ministerier i det politiske spændingsfelt og dermed et godt sted at starte og få den fornødne erfaring til at en dag at kunne overtage en post på øretævernes holdeplads.

Derudover skifter Miljø- og Fødevareministeriet navn til Miljøministeriet under ledelse af miljøminister Lea Wermelin, mens ligestillingsområdet overføres til Beskæftigelsesministeriet under Peter Hummelgaard (S).ƒ

Dermed går kabalen op på en måde, der skaber mindst mulig uro, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

Mogens Jensen trak sig

Udnævnelserne sker som konsekvens af, at Mogens Jensen onsdag trak sig som minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Han konstaterede, at han ikke længere havde den fornødne tillid fra et flertal i Folketinget, efter at regeringen i begyndelsen af november proklamerede at alle mink skulle slås ihjel, selvom de ikke havde hjemmel i loven til det.

To redegørelser har efterfølgende vist, at syv ministre var advaret om, at de var advaret om, at grundlaget for at kræve alle mink aflivet skulle undersøges.

Sagen har fået partilederne i blå blok til at kræve Mette Frederiksens afgang. Men indtil videre er det kun Mogens Jensen, der er røget på sagen.