Politik

Rasmus Prehn er ny fødevareminister

Mogens Jensens tidligere ansvarsområder bliver fordelt på flere ministre. Deriblandt en helt ny.

Torsdag har statsminister Mette Frederiksen lavet sin første ministerrokade.

  • Rasmus Prehn bliver ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.
  • Flemming Møller Mortensen bliver ny minister for nordisk samarbejde.
  • Peter Hummelgaard bliver ny minister ligestillingsområdet – han fortsætter som beskæftigelsesminister.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Rasmus Prehn var før minister for udviklingssamarbejde. Det område overtager Flemming Møller Mortensen, som også bliver minister for nordisk samarbejde.

57-årige Flemming Møller Mortensen har siddet i Folketinget for Socialdemokratiet siden 2007, og han er det nye navn på regeringsholdet, som Mette Frederiksen havde varslet på forhånd.

Desuden overføres ligestillingsområdet til Beskæftigelsesministeriet under Peter Hummelgaard, som fremover er minister beskæftigelse og ligestilling.

Mogens Jensen trak sig

Udnævnelserne sker som konsekvens af, at Mogens Jensen onsdag trak sig som minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Han konstaterede, at han ikke længere havde den fornødne tillid fra et flertal i Folketinget, efter at regeringen i begyndelsen af november udstedte en ulovlig ordre om at aflive alle landets mink.

To redegørelser har efterfølgende vist, at syv ministre var advaret om, at der ikke var lovgrundlag for at kræve alle mink aflivet. Sagen har fået partilederne i blå blok til at kræve Mette Frederiksens afgang.

Men indtil videre er det kun Mogens Jensen, der er røget på sagen.

I audiens hos dronningen

Mette Frederiksen skulle efter planen have været hos dronningen torsdag klokken 11 for at orientere om ændringerne i regeringen.

Men cirka ti minutter før mødet på Amalienborg oplyste Statsministeriet, at besøget var aflyst, fordi en person i Mette Frederiksens familie var testet positiv for coronavirus.

I stedet blev dronningen orienteret telefoniske af statsministeren klokken 14.30.

Rasmus Prehn, Flemming Møller Mortensen er herefter i audiens hos dronningen. Derefter vil Mette Frederiksen præsenterer de nye ministre for offentligheden på Amalienborg Slotsplads.

Klokken 16 er der overdragelse i Miljø- og Fødevareministeriet. Det hedder fremover blot Miljøministeriet og har fortsat Lea Wermelin som minister.

Klokken 17 er der overdragelse i Udenrigsministeriet, som ministeren for udviklingssamarbejde hører under.