Politik

Partier vil have gransket minksagen - men er uenige om hvordan

Folketinget er splittet i spørgsmålet om, hvordan en større undersøgelse af regeringens mink-aflivninger skal se ud.

En samlet opposition vil have en grundigere undersøgelse af sagen om aflivningen af alle danske mink, som onsdag kostede fødevareminister Mogens Jensen (S) jobbet.

Onsdag fremlagde regeringen en redegørelse af forløbet, hvor samtlige danske mink blev beordret aflivet, uden der var lovhjemmel til det. Men den redegørelse er oppositionen ikke tilfreds med.

Derfor sendte de konservative sent onsdag et bud til Folketingets partier på, hvordan et mink-kommissorium, der skal undersøge regeringens håndtering af aflivningen af minkbesætninger og særligt statsministerens rolle, kan se ud.

Partiet mener, det er den eneste måde, man kan komme til bunds og få afdækket, hvem der vidste hvad på hvilket tidspunkt, særligt fordi man her kan afhøre embedsmænd.

- Når man står med så alvorlige både lovbrud og grundlovsbrud, bliver vi nødt til at få det undersøgt til bunds. Fordelen ved kommissionsundersøgelsen er, at man kan afhøre embedsmænd, og det har vi brug for i denne sag, siger grundlovsordfører hos de konservative, Mai Mercado.

Partiet fremlægger sit forslag til en undersøgelse i Folketingets Udvalg for Forretningsorden torsdag middag.

Ikke flertal for kommission

- Vores første opgave er at overkomme hinandens forskelle og se, om man ikke kan finde noget, som alle partier kan se sig selv i, og som ligger lige midt imellem, lyder det fra Jens Rohde, der er grundlovsordfører hos De Radikale.

En kommissionsundersøgelse kræver flertal i Folketinget, og både SF og Enhedslisten har i første omgang afvist ideen og ytret ønske om en advokatundersøgelse.

En advokatundersøgelse er dog ikke nok, mener Radikale Venstre, fordi en sådan undersøgelse kun beror på skriftlige svar. Partiet vil derfor have indført muligheden for at foretage en såkaldt "parlamentarisk høring", sådan at Folketinget kan afkræve mundtlige svar fra politikere og embedsmænd.

- Vores første opgave er at overkomme hinandens forskelle og se, om man ikke kan finde noget, som alle partier kan se sig selv i, og som ligger lige midt imellem, lyder det fra Jens Rohde, der er grundlovsordfører hos De Radikale.

Hos Enhedslisten siger politisk ordfører Pernille Skipper, at man fortsat har tillid til statsministeren, og at en advokatundersøgelse for nuværende er tilstrækkeligt

- Når vi siger, vi gerne vil have en uvildig undersøgelse af forløbet, så gælder det selvfølgelig også undersøgelser af, hvad man havde vidst i Statsministeriet hvornår, og er statsministeren blevet advaret eller ej? Men det er der ikke noget, der tyder på endnu, sagde hun onsdag i talkshowet Lippert.

Radikalt bagland vil have kommission

I det radikale bagland er der imidlertid opbakning til ideen om en kommissionsundersøgelse. Blandt andet hos Ole Dall, der er chefredaktør for den radikale avis Skive Folkeblad samt formand for Den Radikale Redaktørforening og en markant stemme i baglandet. I dagens leder skriver han, at en kommission er den eneste farbare vej.

- Det er altså ikke hverdagskost, når vi har et forløb med grundlovsbrud og en situation, hvor selv Forsvaret bliver sat ind. Så det fortjener i den grad en meget grundig behandling, som der kommer i en kommissionsundersøgelse, siger Ole Dall til TV 2.

Demokratiet, minkavlerne og Grundloven har krav på en kommissionsundersøgelse

Thomas Nicolaisen, Viceborgmester, Odsherred Kommune, Rad. V

Også den radikale viceborgmester i Odsherred, Thomas Nicolaisen, bakker op.

- Demokratiet, minkavlerne og Grundloven har krav på en kommissionsundersøgelse. Når vi som parti har støttet en kommissionsundersøgelse af Inger Støjberg, så er vi også nødt til at gøre det her, hvor vi har en lige så alvorlig sag, siger han til TV 2.

Noget de radikales grundlovsordfører, Jens Rohde, ikke er afvisende over for.

- Forskellen på os og de andre partier er, at vi kan rykkes. Vi har ikke draget vores konklusioner på forhånd, før vi går ind til et møde. Vi vil lytte til de argumenter, der er for en advokatundersøgelse, siger han til TV 2 og fortsætter.

- Og så skal vi også lytte til de blå partier, som allerede lader til at have draget deres konklusion ved at sige, at statsministeren skal gå af - hvorfor man kan så spørge, om det er en hel kommission værd?