Politik

Enhedslisten freder Mette Frederiksen som statsminister - indtil videre

Mogens Jensen skulle ifølge Enhedslisten gå af, fordi han ikke reagerede på advarsler om, at mutationer i mink udgjorde en risiko for folkesundheden.

Har du fortsat tillid til statsministeren?

- Ja.

Så kort lyder svaret fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, efter Mogens Jensen i dag trak sig fra regeringen og blå blok har krævet, at Mette Frederiksen skal samme vej.

- Vi har fortsat opbakning til regeringen, siger hun i talkshowet Lippert.

Men ifølge Pernille Skipper var det den rigtige beslutning, at fødevareministeren tidligere onsdag trak sig.

Hvis ikke Mogens Jensen havde trukket sig, så ville du have væltet ham?

- Det ville vi. Det ville Enhedslisten. Det er min vurdering, at det ville folketingsgruppen have gjort, hvis han ikke selv have trukket sig.

Advarsler om mink-mutationer fældede Mogens Jensen

For de fleste partier i Folketinget har regeringens brud med grundloven været tungen på vægtskålen i forhold til Mogens Jensens afgang. At regeringen ikke havde lovhjemmel til at slå alle danske minkbesætninger ihjel.

Men for Enhedslisten har det vigtigste været forløbet, som gik forud for den drastiske beslutning om at aflive alle landets mink. Her blev Folketingets partier ikke orienteret i ordentlig tid, siger Pernille Skipper.

- Når vi siger, at Mogens Jensen bliver nødt til at gå, hvis han ikke var gået selv, så er det fordi en del af det her forløb ikke kun handler om manglende lovhjemmel.

- Så er det fordi, at der allerede i september bliver afgivet advarsler til fødevareministeren om, at den her mutation (i mink red.) var en risiko og kunne true vaccineudviklingen i hele verden. Og han gør ikke noget. Og det er det, der i virkeligheden er gået rigtig, rigtig galt, siger Pernille Skipper.

Enhedslisten: Intet tyder på, at statsministeren var advaret

Efter Mogens Jensens afgang fra Fødevareministeriet har stort set alle partier i blå blok sagt, at Mette Frederiksen også burde trække sig som statsminister, da det var hende, der beordrede alle mink slået ihjel.

Men ifølge Enhedslisten og Pernille Skipper er der ikke nogen pil, der peger i retning af statsministeren endnu.

Hvorfor føler du ikke, at det er rigtigt at stille statsministeren til ansvar for det her forløb?

- Det er det også. Når vi siger, vi gerne vil have en uvildig undersøgelse af forløbet, så gælder det selvfølgelig også undersøgelser af, hvad man havde vidst i Statsministeriet hvornår, og er statsministeren blevet advaret eller ej? Men det er der ikke noget, der tyder på endnu, siger hun.

Enhedslisten har foreslået en uvildig undersøgelse i form af en advokatundersøgelse. Partiet er endnu ikke klar til at lave en kommissionsundersøgelse som flere blå partier. Enhedslisten mener ikke, at det ligger på Mette Frederiksens bord på nuværende tidspunkt.

De beslutninger, der bliver truffet, det er jo statsministeren, der står i spidsen for dem. Det er hendes beslutning. Hvorfor stopper jeres ansvarskæde ved statsministeren?

- Man er nødt til at være konkret omkring det her. Og der er ikke noget, der tyder på, at de beslutninger om advarsler og håndtering af mink har været på statsministerens bord. Det har ligget på Mogens Jensens bord alene.

Enhedslisten følger sagen til dørs

Alligevel åbner Skipper for at gå videre med sagen, hvis nye oplysninger viser, at statsministeren har været involveret.

Så hvis man finder ud af, at statsministeren også har været involveret i de beslutninger?

- Ja, det kan vi jo ikke afvise. Men det er der ikke noget der tyder på endnu. Men så går vi videre og forfølger den sag.