Politik

Eksperter: Minkskandalen er på niveau med Tamilsagen og Støjberg-sagen

Også Tibet-sagen bliver nævnt som en skandale i samme kategori som den verserende minksag.

Minkskandalen har foreløbig kostet nu tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) posten, og blå blok kræver også statsminister Mette Frederiksens afgang og en kommissionsundersøgelse af sagen.

Når sagen er blevet en del af historiebøgerne, vil danskerne se tilbage på den som en skandale på niveau med Tamil-sagen og Støjberg-sagen, vurderer eksperter.

- Det her er en meget alvorlig sag, og det er helt relevant at nævne den på samme niveau som de to sager, siger Peter Lautrup-Larsen, politisk analytiker på TV 2.

Steen Schaumburg-Müller, professor på Juridisk Institut på Syddansk Universitet, er enig i den vurdering.

- Når vi engang kigger tilbage på den her sag, vil vi nok sammenligne den med sager som dem, siger han.

Justitsminister stillet for rigsret

I Tamil-sagen måtte daværende statsminister, Poul Schlüter (K), i 1993 trække sig tilbage, efter en rapport fra en undersøgelsesret havde slået fast, at hans justitsminister Erik Ninn-Hansen bevidst havde handlet ulovligt ved at forhindre, at tamilske flygtninge fik familiesammenføring, som de havde lovkrav på. Erik Ninn-Hansen blev senere stillet for en rigsret og idømt fire måneders betinget fængsel.

I Støjberg-sagen undersøger en kommission - den såkaldte instrukskommission - i øjeblikket, om daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har ansvaret for, at der i 2016 blev handlet ulovligt, da der blev udsendt en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at der skulle foretages tvangsadskillelse af alle par på Danmarks asylcentre, hvis den ene part var under 18 år.

Pressemeddelelsen fik efterfølgende status af en instruks, og Folketingets Ombudsmand har erklæret, den var ulovlig.

- Der er også forskelle. I Tamilsagen er det slået fast, at var der tale om et bevidst lovbrud fra en ministers side, og Støjberg-sagen er, ligesom minkskandalen, endnu ikke afsluttet, siger Peter Lautrup-Larsen.

- Minkskandalen handler også om, hvorvidt offentlige myndigheder har været med til at gennemføre ting, som der ikke var lovhjemmel til. På den måde ligner den også Tamilsagen og Støjberg-sagen, og den ligner også Tibet-sagen. Det går helt galt, når myndigheder, som skal sørge for, loven bliver overholdt, er med til at bryde den, siger Steen Schaumburg-Müller.

Regering prøver at bekæmpe pandemi

I Tibet-sagen undersøger en kommission, om politiet i 2012 under et officielt kinesisk statsbesøg handlede efter instruks ved at fjerne demonstranter, som protesterede mod Kinas politik i Tibet. Undersøgelsen blev i 2017 udvidet til også at omfatte tidligere kinesiske statsbesøg fra 1995 og frem.

- Der er en gradsforskel. I Tibet-sagen tror jeg, danskerne vil se mindre alvorligt på, hvad der er sket med de her demonstranter, end den her sag, hvor man nedlægger et helt erhverv, siger Peter Lautrup-Larsen.

Steen Schaumburg-Müller påpeger endnu en forskel på sagerne.

- Tamilsagen og Støjberg-sagen handler om, at man vil gennemføre sin politik. Minkskandalen handler om en regering, der prøver at bekæmpe en verdensomspændende pandemi, og i denne her sag har myndighederne ofte skullet handle meget hurtigt, siger Steen Schaumburg-Müller.