Politik

Mogens Jensen fandt ud af, at mink-ordren var ulovlig lørdag 7. november, siger han

Mogens Jensen ønsker ikke at svare på spørgsmål om, hvordan han reagerede på informationen.

I over en uge har afgående fødevareminister, Mogens Jensen (S), ikke villet svare på, hvornår han præcist fandt ud af, at det var ulovligt at beordre alle mink aflivet.

Men nu siger han til TV 2, at han fandt ud af det lørdag den 7. november.

- Det bliver jeg gjort opmærksom på lørdag midt på eftermiddagen, siger Mogens Jensen til TV2.

Det er centralt, fordi det blotlægger, hvornår regeringen vidste, at det var ulovligt at aflive alle landets mink, og hvor længe regeringen lod den ulovlige ordre om at aflive alle mink stå til troende, før det blev korrigeret over for minkavlerne, som var i færd med at aflive deres mink.

Først tirsdag den 10. november fik minkavlerne et korrigeret brev, hvoraf det fremgik, at det blot var en "opfordring" og altså ikke et påbud om at aflive raske mink uden for de såkaldte sikkerhedszoner.

Mogens Jensen afviser at svare på spørgsmål

Mogens Jensen fastholder, at han ikke vidste, at det var ulovligt at beordre alle mink aflivet, da regeringen traf beslutningen og efterfølgende meldte den ud på et pressemøde onsdag den 4. november.

Han ønsker ikke at svare på spørgsmål om, hvordan han reagerede på informationen, da han lørdag fandt ud af, at lovgrundlaget ikke var på plads.

- Det videre forløb, og hvad der sker derefter, vil jeg henvise til, at du læser i redegørelsen, siger han.

Mogens Jensen refererer til, at der onsdag bliver offentliggjort en redegørelse, der kortlægger forløbet om den ulovlige ordre.

Hvad med statsministeren?

Han ønsker heller ikke at svare på, om han straks gav statsminister Mette Frederiksen (S) besked.

- Jeg vil henvise til, at I nu læser redegørelsen og danner jeres indtryk, og så må dialogen starte derfra, siger Mogens Jensen.

Mette Frederiksen har tidligere oplyst, at hun blev bekendt med den manglende lovhjemmel søndag den 8. november.

- Samlet regerings traf beslutningen

Mogens Jensen har onsdag formiddag trukket sig som fødevareminister, fordi han ifølge eget udsagn har konstateret, at der ikke længere er flertal for, at han kan blive siddende som minister.

Mogens Jensen ønsker ikke at svare på, om det var Mette Frederiksen, der forud for pressemødet 4. november traf beslutningen om, at alle min skulle aflives.

Han fastholder, at det var en "samlet regering", der traf beslutningen.

Mogens Jensen, det var Mette Frederiksen, der som den første sagde, at alle min skulle slås ned, og det er Mette Frederiksen, der er leder. Hun fortsætter som statsminister, mens du må gå af. Hvordan kan det hænge sammen?

- Jamen, hør nu her. Der er truffet en fælles beslutning i regeringen omkring det her. Det ville da være mærkeligt, om ikke det var regeringens leder, der meldte den beslutning ud, siger Mogens Jensen.

- Og i forhold til mit ansvar i den her sag, så tager jeg jo ansvar for de fejl, der er begået fra mit ministerium, som jo har haft ansvar for blandt andet at forberede behandlingen af det her i regeringen. Det tager jeg på mig som øverst ansvarlig politiker, siger han.

Dette er breaking news på TV2.DK. Vi arbejder lige nu på at få yderligere oplysninger, og vi anbefaler derfor, at du vender tilbage om kort tid for at få seneste nyt.