Politik

Blå blok er ikke tilfreds - kræver Mette Frederiksens afgang

Flere politikere skriver på de sociale medier, at Mogens Jensen (S) ikke er alene om ansvaret for minkskandalen.

Mogens Jensen (S) er ikke den eneste, som bør tage konsekvensen af minksagen, lyder det nu fra flere politikere.

Det sker, efter at fødevareminister Mogens Jensen (S) har meldt ud, at han trækker sig som minister som en konsekvens af den minkskandale, der begyndte med, at regeringen gav en ulovlig ordre om, at alle mink i landet skulle aflives.

Ifølge flere af Folketingets partiformænd er det nemlig ikke kun Mogens Jensens ansvar. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at ansvaret i sidste ende ligger hos statsminister Mette Frederiksen.

Han siger i et interview med TV 2, at beslutningen er truffet i regeringens koordinationsudvalg, hvor statsministeren sidder for bordenden.

- Statsministeren afholder et pressemøde, hvor hun kommunikerer, at nu skal alle mink i Danmark slås ihjel. Det er den ulovlige ordre. Udtalt af statsministeren. På statsministerens pressemøde. Efter beslutning af statsministeren.

På spørgsmålet om, hvad Venstre-formanden mere vil have, efter Mogens Jensen har trukket sig, lyder svaret:

- Jeg vil have, at statsministeren gør det samme. Jeg vil have, at statsministeren erkender, at når hun begår en fejl, så er det hendes ansvar i stedet for at sparke nedad og ofre en fødevareminister på det, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Blå blok står samlet

Venstre-formanden er ikke alene om den holdning. På twitter skriver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ligeledes, at statsministeren bør tage sin del af ansvaret:

Et tweet, som Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, har delt på sin egen Twitterprofil. Vanopslagh skriver desuden i en kommentar til et tweet fra SF's Pia Olsen Dyhr, at "det er statsministeren, der har udstukket den grundlovsstridige instruks. Hvorfor kan hun fortsætte, når det er åbenlyst, at Mogens ikke kan?"

Ifølge flere af Folketingets partiformænd er det nemlig ikke kun Mogens Jensens ansvar.

Det samme budskab lyder fra Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, som også på Twitter skriver, at han ikke mener, Mogens Jensen (S) er alene om ansvaret for minkskandalen:

Det sker, efter at fødevareminister Mogens Jensen (S) har meldt ud, at han trækker sig som minister som en konsekvens af den minkskandale, der begyndte med, at regeringen gav en ulovlig ordre om, at alle mink i landet skulle aflives.

SF vil have departementschefen fyret

En lidt mildere melding kommer fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr, som skriver på Twitter, at hun håber på, man nu kan se fremad.

Til gengæld siger SF-lederen til Ritzau, at Fødevareministeriets departementschef, Henrik Studsgaard, bør gå af.

- Efter at have læst redegørelsen har jeg ikke tillid til Henrik Studsgaard, siger Pia Olsen Dyhr.

Redegørelsen er endnu ikke offentliggjort.

Støttepartier kvitterer for Jensens afgang

Der lyder en lidt mere forsonlig tone fra regeringens øvrige støttepartier. Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, skriver på Twitter, at det er en fornuftig beslutning, at Mogens Jensen har trukket sig.

De Radikale vil først læse redegørelsen fra Fødevareministeriet, før man gør op, om der skal laves en kommissionsundersøgelse eller en anden type uafhængig undersøgelse. Partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, vil heller ikke sige, om undersøgelsen skal se særligt på statsministerens rolle.

- Den afgørelse er jeg ikke klar til at træffe endnu, siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer:

- Vi vil tage os tiden til at læse redegørelsen først. Så vil vi gøre op, hvad der er behov for af yderligere undersøgelser, siger Sofie Carsten Nielsen.