Politik

Mette Frederiksen gav samme svar 14 gange på 14 minutter

Der kommer en redegørelse i morgen, lød det gentagne gange fra statsministeren.

Selvom spørgsmålene til Mette Frederiksen (S) var mange, var der især ét svar, der igen og igen blev gentaget af statsministeren efter tirsdagens spørgetime i Folketinget:

- Jeg er ked af, at jeg kommer til at gentage mig selv. Men jeg mener det, jeg sagde i Folketinget før. Der er igangsat en redegørelse, og af respekt for det afventer jeg redegørelsen, sagde Mette Frederiksen til de fremmødte journalister.

I alt gav statsministeren variationer af det samme svar hele 14 gange på 14 minutter til ni forskellige journalister:

At hun af respekt for den redegørelse, der kommer onsdag, afventede resultatet af den, og dermed ikke ville svare på spørgsmålet.

Du kan høre et sammenklip af svarene i videoen øverst i artiklen.

Samme svar til mange spørgsmål

Også da formændene for Folketingets andre partier under dagens spørgetime forsøgte at få svar på deres spørgsmål om regeringens håndtering af minksagen, henviste statsministeren talrige gange til den kommende redegørelse.

Eksempelvis da hun blev spurgt ind til, hvorfor arbejdet med at sikre aflivningen af alle mink ikke blev stoppet, da det kom frem, at lovhjemmel ikke var på plads.

Eller da hun blev spurgt ind til, om hun mente, hun bærer ansvaret for beslutningen.

Også her lød svaret, at der kommer en redegørelse i morgen.

Lyn-analyse

Mette Frederiksens ikke-svar i dag bringer jo mindelser om Helle Thorning-Schmidts berømte ”der kommer en god løsning i morgen”-pressemøde.

Onsdag bliver sandhedens time, når både partierne på Christiansborg og offentligheden får den redegørelse, som vi har ventet på i en uge.

Spørgsmålene tårner sig op – og vi må forvente at få mange af dem besvaret, når vi læser den. De svar vil blive helt afgørende for Mogens Jensens ministerliv. Og afgørende for, om Mette Frederiksen snart kan begynde at lægge sagen bag sig, eller om den vil blive ved med at forfølge regeringen længe endnu.

Skal kortlægge minksagens forløb

Den meget omtalte redegørelse kommer fra Fødevareministeriet og har til formål at redegøre for hele minksagens forløb.

Et forløb, der startede med ordren, som regeringen gav alle minkavlere 4. november, om at alle mink i Danmark skulle aflives. Det til trods for, at det efterfølgende viste sig, at der ikke var lovhjemmel til at udstikke ordren.

Minksagen har især skabt store problemer for fødevareminister Mogens Jensen (S), som i disse dage kæmper for sit politiske liv.

Både Enhedslisten og Radikale Venstre har udtalt, at de "ikke kan garantere Mogens Jensens fremtid som fødevareminister". Det kræver kun manglende tillid hos ét af støttepartierne, før der er et flertal for et mistillidsvotum mod ministeren.

I oppositionen har både Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Det Konservative Folkeparti og senest Venstre desuden udtrykt opbakning til en egentlig kommissionsundersøgelse af forløbet.

Tirsdag formiddag var der samråd med Mogens Jensen (S) og torsdag venter der endnu et samråd om minksagen.