Politik

Enhedslisten kræver svar i minkforløbet: - Spørgsmålene tårner sig op

Sundhedsordfører Peder Hvelplund (Ø) frygter, at Mogens Jensen har siddet advarsler fra sundhedsmyndighederne overhørigt.

I Enhedslisten er man alvorligt bekymrede for konsekvenserne i minksagen.

En bekymring der ikke kun handler om lovbrud, men også om hvorvidt fødevareminister Mogens Jensen (S) har siddet advarsler fra sundhedsmyndighederne overhørigt.

Enhedslistens kritik af Mogens Jensen går på, at ministeren ikke reagerede hurtigt nok på sundhedsmyndighedernes advarsler om risikoen ved virusmutationer i danske mink.

Og det har haft direkte konsekvenser for både folkesundheden og økonomien, mener partiet.

Har ikke reageret i tide

Ifølge sundhedsordfører for Enhedslisten, Peder Hvelplund, mangler der efter dagens samråd fortsat svar på hele forløbet op til statsministerens ulovlige ordre om at aflive alle mink.

- Det tyder på, at Mogens Jensen har siddet advarsler fra sundhedsmyndighederne overhørigt og ikke reageret i tide på den smitte, der var på minkfarmene, siger sundhedsordføreren til TV 2.

Og det er en særdeles alvorlig bekymring for Enhedslisten, siger han.

Peder Hvelplund mener, at ministeren skulle have grebet ind tidligere for at undgå den frygt for vaccineresistens, der eksisterer nu.

- Det er helt åbenlyst, at smitten har spredt sig voldsomt i den periode, hvor regeringen ikke har reageret på advarslerne, og det har haft direkte konsekvenser for folkesundheden og nu også minkerhvervet. Vi er bekymrede for de konsekvenser, det får for hele samfundsøkonomien, siger han.

Afventer redegørelse for svar på bekymringer

Foruden beskyldningen om at have reageret for sent, kritiserer Enhedslisten også - ligesom flere af Folketingets partier - at regeringen gav ordren om at aflive alle danske mink uden at have lovhjemmel til det.

- Vi mangler fortsat svar på, om Mogens Jensen var klar over, at der manglede hjemmel, da han tog beslutningen, lyder det fra Peder Hvelplund.

Det har fødevareministeren selv tidligere afvist i et hav af ellers skiftende forklaringer omkring hele forløbet.

Til spørgsmålet om hvorvidt Peder Hvelplund og Enhedslisten ser det som en nødvendighed, at fødevareministeren går af, lyder svaret:

- Vi afventer ministerens redegørelse og det tredje samråd for, om der er svar på vores bekymringer, før vi kan svare på, om han bør gå af som minister.

Både Enhedslisten og Radikale Venstre har udtalt, at de "ikke kan garantere Mogens Jensens fremtid som fødevareminister". Det kræver kun manglende tillid hos ét af støttepartierne, før der er et flertal for et mistillidsvotum mod ministeren.

Fødevareministerens redegørelse i sagen ventes onsdag. Næste samråd i sagen er planlagt til torsdag.