Politik

Nu er der flertal bag "ulovlig ordre" om at aflive alle mink

Aftalen giver både regeringen ret til at beordre alle mink aflivet og sikrer også minkavlerne bonus for at gøre det hurtigt.

12 dage efter at regeringen beordrede alle mink aflivet, har den nu fået lovgivningen på plads.

Det sker med en aftale om aflivning, et midlertidigt forbud mod mink og udbetaling af den omdiskuterede tempobonus indgået med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.

- Jeg er glad for, at der nu er vished om grundlaget, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) til TV 2.

- Jeg havde gerne set, at der var et meget bredt politisk flertal, der havde taget ansvar i den her situation, siger han med henvisning til, at Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige forlod forhandlingerne umiddelbart forinden.

Ingen blå partier med

Fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lød det i den forbindelse, at det var tydeligt, at "det eneste skind, regeringen vil redde, er regeringens eget".

- Det kommer vi ikke til at medvirke til, siger han til TV 2.

- Det her bør handle om, hvilken erstatning man skal give til de mennesker, man har begået et lovovergreb imod. Det, må vi forstå, er udsat i en periode. Så må vi indtil da lade regeringens parlamentariske grundlag stå på mål for regeringens ulovlige beslutning.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

  • Et forbud mod hold af mink indtil 31. december 2021.
  • En tempobonus på 30 kroner per mink til minkavlere, der har aflivet alle mink i besætningen senest 19. november 2020.
  • En ekstra bonus på 10 kroner per mink til alle minkavlere i Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn, Thisted, Jammerbugt, Vesthimmerland og Læsø kommuner, som har aflivet alle deres mink senest 12. november.
  • Hjemmel til aflivning af alle mink.

Den ulovlige ordre

Aftalen er vigtig, fordi den skaber lovgrundlag for, at alle landets mink kan aflives. En ordre, der allerede blev givet af statsministeren på et pressemøde 4. november, men som siden har vist sig at være ulovlig.

Både statsministeren, fødevareministeren og sundhedsministeren har siden afvist, at de havde kendskab til, at ordren var ulovlig, før den følgende weekend. Nærmere er de ikke kommet det.

Men trods rækken af ministre blev opmærksomme på problemet inden ugens udgang, er der først nu skabt lovgrundlag for det.

Regeringen forsøgte sidste uge at få opbakning til en hastelov, men her satte Venstre en kæp i hjulet med beskeden om, at den slags ikke kunne forhandles på plads på en eftermiddag.

Lyn-analyse

De borgerlige partier har forladt forhandlingerne, fordi de ikke vil lovliggøre beslutningen per efterkrav uden en aftale om kompensation. Det er den fælde, de er faldet i. For hvis først de sagde ja til at lovliggøre beslutningen, ville de ikke kunne komme om et par dage og sige, at det var for dårligt. De havde ikke noget valg, medmindre de ville blåstemple den beslutning, som de selv kalder ulovlig.

I dialog med EU

Aftalen dækker alene over den manglende lovhjemmel og spørgsmålet om en tempobonus. Der er altså derfor fortsat intet nyt under solen i forhold til kompensation.

Ifølge Venstre-formanden har regeringen dog tidligere mandag givet sig på et helt afgørende punkt og vil nu undersøge muligheden for at give minkavlerne en større pose penge, end der ellers var lagt op til.

Det er jer, der beder regeringen spørge EU om lov til at give en større sum penge. Er det ikke jer, der forsinker den aftale?

- Forsinkelsen skyldes, at regeringen ikke i tide lyttede til min opfordring om at tage fat i EU. Vi har gang på gang set, at der er givet dispensation for statsstøtteregler, og det vil selvfølgelig også gælde der, siger Jakob Ellemann-Jensen.

EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, har mandag bekræftet, at hun har været i dialog med statsminister Mette Frederiksen (S) om statsstøtte-spørgsmålet.

Erhvervsministeren vil nu fortsætte dialogen med EU-Kommissionen og "snarest muligt" indkalde alle Folketingets partier til forhandlinger om kompensation.