Coronavirus

Kommentator: - Den her historie er så voldsom, at de ikke kan slippe afsted med at spinne sig ud af det

Regeringen siger, de manglede lovhjemmel, da de gav ordren om at aflive alle danske mink. Det er det samme som at sige, at det er ulovligt.

Da den blå regering med Lars Løkke Rasmussen som statsminister lavede store nedskæringer i de kommunale budgetter, blev det kaldt et 'omprioriteringsbidrag'.

Virkeligheden var, at 2,4 milliarder kroner skulle skæres væk fra kommunalt regi, men for at undgå negativ omtale valgte man at kalde det 'omprioritering' og 'bidrag' i stedet for nedskæringer.

Kernen i det her er, at mange får ødelagt deres arbejde og mister en masse penge. Det kan man ikke spinne sig ud af

Noa Redington, tidligere spindoktor for Helle Thorning-Schmidt

I politik kaldes det 'spin'. Men det er et klassisk retorisk greb, der skal formindske den negative opfattelse blandt befolkningen af ofte upopulære politiske beslutninger.

Når det virker, så kan regeringen redde ansigt – men slår det fejl, kan det få konsekvenser.

Derfor risikerer statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) også at fortryde, at de valgte at spinne deres ulovlige beslutning som værende 'uden lovhjemmel' – eller som en 'hjemmelsudfordring'.

Det siger politisk kommentator Noa Redington, der selv er tidligere spindoktor for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Den her historie er så voldsom, at de ikke kan slippe afsted med at spinne sig ud af det. Man forsøger i bogstavelig forstand at tale sig ud af det ved at bruge ord, som danskerne ikke bruger.

Det er klassisk spin

Når politikere forsøger at nedtone alvorlige sager, så griber de som regel til bureaukratiske formuleringer og håber på, at befolkningen ikke forstår hele billedet, siger Noa Redington.

Det samme gør sig gældende i den nuværende situation med Socialdemokratiets brug af eksempelvis udtrykket 'hjemmelsudfordring'.

- Udfordringen er jo bare, at den her sag er så alvorlig, at danskerne på ti dage har lært, hvad lovhjemmel betyder, fortsætter han.

Det er klassisk spin, mener Noa Redington, som siger, at han selv havde foreslået en lignende formulering, hvis han stadig var spindoktor.

- Hvis ikke det havde fyldt så meget, ville det have virket godt, siger han, og understreger, at regeringen ikke kan trække det tilbage nu. Sporet er lagt, og nu skal det følges, lyder det fra ham.

Det kan i sidste ende blive spinnet i sig selv, der gør, at de falder

Tanja Juul Christiansen, ph.d. i retorik

På trods af at man ikke omtaler handlingerne som ulovlige, så har regeringen ikke løjet om noget, påpeger TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg. For manglende lovhjemmel er netop bare en bureaukratisk måde at sige ulovlig på.

- At man ikke har lovhjemmel, og at man har gjort noget ulovligt, det er jo det samme. Hvis jeg cykler om natten uden lys på, så er der ikke lovhjemmel til det, siger han.

Men lige akkurat mink-sagen og Socialdemokratiets forsøg på at spinne den ulovlige ordre er slået fejl, da sagen har vokset sig for stor, mener Noa Redington.

- Det forstærker oplevelsen af, at de ikke vil tage ejerskab i at løse krisen. Det, der var smart i udgangspunktet, har vist sig at være en boomerang, siger han.

Spin er en del af alle politiske samtaler

Indenfor retorik taler man om begrebet framing, der betyder, at man italesætter tingene på en bestemt måde, som er til ens egen fordel.

Og da samtaler om politik aldrig er sorte og hvide, gennemsyrer framing også politikernes hverdag.

Det siger Tanja Juul Christiansen, som har en ph.d. i retorik og er partner hos Deloitte.

- Politikere bruger spin hver eneste gang, de debatterer. Det er det, de er trænet i, siger hun og fortsætter:

- Spin er jo, når vi præsenterer en sag på en måde, så den ser ud, som vi gerne vil have det. Vi vælger at vægte nogle ting fremfor andre.

I de tilfælde, hvor det lykkes at fremstille tingene til ens egen fordel, kan man vinde tilslutning til sin sag – men omvendt, så kan det koste befolkningens tillid, hvis det slår fejl.

- Du sætter din troværdighed på spil. Specielt hvis du bliver snuppet i et spin, som befolkningen finder umoralsk, når det afdækkes, siger Tanja Juul Christiansen

Hun peger på to nylige eksempler med tidligere overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet Frank Jensen, samt tidligere partileder af Radikale Venstre Morten Østergaard.

Ifølge hende gik det først rigtigt galt for dem, da de i befolkningens øjne havde løjet. Og så falder de ikke længere på grund af sagen, men på grund af måden, de argumenterede på.

- Det kan i sidste ende blive spinnet i sig selv, der gør, at de falder, siger Tanja Juul Christiansen

Det gør de jo, fordi de gerne vil have det til at se mindre alvorligt ud

Troels Mylenberg

Skattestigning eller samfundsbidrag?

Det er tidligere lykkedes Mette Frederiksen og den socialdemokratiske regering at få italesat forslag på en måde, der tilgodeser dem selv.

Blandt andet blev en skattestigning for den finansielle sektor til et 'samfundsbidrag', og det kunne de slippe afsted med, da danskerne er ligeglade med, om bankerne skal betale mere i skat, mener Noa Redington.

- Men hele ligningen om, at hvis bankerne skal betale mere i skat, skal danskerne betale mere til bankerne, den fortæller de ikke, siger han.

Men ingen har efterfølgende sat det skelsættende spørgsmålstegn ved 'samfundsbidraget', og dermed er det lykkedes at få talt sig ud af noget, der kunne blive upopulært.

Det er mink-sagen for stor til. Og derfor er det også et godt eksempel på, at man ikke kan spinne sig ud af alt, fortsætter han med at sige.

- Kernen i det her er, at mange får ødelagt deres arbejde og mister en masse penge. Det kan man ikke spinne sig ud af, for det er en konkret ændring af virkeligheden. Spin har også en grænse.

Troels Mylenberg vurderer også, at det ikke kommer til at være muligt for regeringen at spinne sig ud af mink-sagen. Og han påpeger, at det er en selvfølge i politik, at man iscenesætter kontroverser på denne måde.

- Det gør de jo, fordi de gerne vil have det til at se mindre alvorligt ud. Samtidig taler oppositionen om grundlovsbrud for at få det til at se endnu mere alvorligt ud, siger han.