Coronavirus

Her er baglandets dom over S-toppens håndtering af corona-krisen

TV 2 har spurgt det socialdemokratiske bagland, hvad de mener om regeringens coronahåndtering.

Halvdelen af regeringens bagland mener, at Folketingets partier i højere grad bør inddrages i beslutninger om håndteringen af covid-19.

Det viser en rundspørge foretaget af TV 2 blandt 1034 socialdemokratiske byråds-, lokalbestyrelses- og kredsbestyrelsesmedlemmer, hvoraf 254 har svaret.

Samtidig svarer hver tiende, at regeringen er blevet for magtfuldkommen under pandemien.

Kritik for egenrådighed

Oppositionen har længe kritiseret regeringen for at være for egenrådige, og det aktuelle spørgsmål om aflivning af mink har vist sig at udstille netop den praksis.

Regeringen tog nemlig beslutningen om, at alle landets mink - raske som syge - skulle aflives, uden at konsultere hverken støttepartier eller opposition.

Det har senere vist sig, at beslutningen var ulovlig.

Og selvom der blev nikket bredt på Christiansborg umiddelbart efter annonceringen 4. november, kunne regeringen mandag aften - 12 dage efter - annoncere, at der nu stod et politisk flertal bag en aftale.

Dog var der ikke et eneste blåt parti at finde på aftaleteksten. Ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, skyldes det tydeligheden i, at "det eneste skind, regeringen vil redde, er regeringens eget".

Forløb kunne have været undgået

Havde regeringen da bare inviteret partierne - røde som blå - indenfor, før beslutningen blev officiel, havde det ifølge TV 2s politiske redaktør formentlig set anderledes ud.

- Regeringen kunne formentlig have undgået hele dette voldsomme forløb, hvis regeringen havde inviteret partierne med indenfor i beslutningsrummet, inden man beordrede alle mink nedslagtet, siger han.

Det lader 16,1 procent af S-baglandet til at være helt enige i, mens 33,5 procent svarer, at de er delvist enige i, at partierne bør inddrages mere, end det er er tilfældet i dag.

Fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) lød det mandag aften, da aftalen om aflivning af mink og et midlertidigt forbud blev præsenteret, at han gerne havde set et bredere flertal.

Ministeren tilføjede, at samtlige af Folketingets partier ville blive budt indenfor til forhandlingerne om kompensation til minkavlere og branchens mange følgeerhverv.

Den personlige troværdighed

Det er uvist, om gode intentioner kan råde bod på det tabte. Men spørger man S-baglandet, har håndteringen af covid-19 blandt mink allerede svækket både fødevareminister Mogens Jensen (S) og statsminister Mette Frederiksen (S).

Dog ikke lige meget.

6,9 procent er helt eller delvist enige i, at sagen har svækket statsministerens troværdighed, mens halvdelen svarer, at den har svækket fødevareministerens. Faktisk i en sådan grad at sidstnævnte bør gå af, lyder det fra 14,2 procent.

Samråd tirsdag

Blå blok har krævet fødevareminister Mogens Jensens (S) afgang, mens regeringens støttepartier endnu ikke har taget stilling til det spørgsmål.

Enhedslisten har dog ikke lagt skjul på, at ministeren langt fra er sikret.

Tirsdag morgen skal Mogens Jensen i endnu et samråd om sagen og onsdag forventes hans ministerie at fremlægge en redegørelse for forløbet.

Det er her, vi vil få svar på, præcis hvornår stats- såvel som fødevareministeren fik besked om, at ordren om at aflive alle danske mink var ulovlig.