Ingen hvid røg fra forhandlingerne - Ellemann fastholder krav om flere penge til avlerne

Ifølge TV 2s politiske redaktør handler det lige nu om, hvem der kommer ud af forhandlingerne med færrest blå mærker.

Langt ude på aftenen på femte døgn af forhandlingerne er der endnu ikke udsigt til hvid røg fra skorstene på Christiansborg, hvor Folketingets partier og regeringen forhandler om kompensation til landets minkavlere.

- Det har jeg svært ved at forestille mig, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, da TV 2 spørger ham, om der er udsigt til en aftale søndag aften.

Han kalder forhandlingerne mildest talt "vanskelige":

- Man skal være meget opmærksom, når man bruger skatteydernes penge, men det skal man også, når man lukker et helt erhverv med et ulovligt pennestrøg. Det er ikke tilstrækkeligt at erstatte bygninger og dyr, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til TV 2.

Borgerlige vil give flere penge

Det vanskelige består i, at det foreløbige indspark fra regeringen, ifølge TV 2s oplysninger, ligger i størrelsesordenen 12-14 milliarder kroner i samlet kompensation. De borgerlige partier ønsker dog at lægge flere penge i puljen.

Lyn-analyse

Det er tydeligt, at Venstre har besluttet sig for, at regeringen skal give sig.
Regeringen har en dĂĄrlig sag, og Venstre har selvfølgelig udnyttet chancen for at fĂĄ den sag til at blive sĂĄ stor som mulig. OgsĂĄ sĂĄ man glemmer, at Jakob Ellemann-Jensen selv vendte rundt pĂĄ en tallerken i denne sag tidligere.
Selvfølgelig handler det om minkavlerne og deres kompensation og erstatning, men det handler ogsĂĄ om, hvem der kommer ud af det her med færrest blĂĄ mærker. Og der har Venstre for første gang i Coronakrisen fĂĄet skovlen under Mette Frederiksen, og det udnytter de til fulde. 

 

Begrundelsen her lyder, at man definitivt siger farvel til erhvervet, og at minkfarmerne derfor skal omstille hele deres liv. En begrænsning er dog, at EU's statsstøtteregler siger, at man ikke må yde overkompensation. Ifølge TV 2s oplysninger er det ét af de argumenter, som regeringen benytter i forhandlingerne.

- Jeg vil foreslå statsministeren at ringe til kommissionsformanden og sige, at vi lige har reddet hele EU fra en mulig minkmutation. Vi har slået et helt erhverv ihjel. Kunne I tænke, at det var i orden, at vi gav de mennesker en retfærdig erstatning? Jeg tror, vores venner ville sige: "Ja - og i øvrigt tak for hjælpen", siger Ellemann-Jensen, som altså mener, at EU vil være villige til at slække på reglerne i dette tilfælde.

Minister: Skal have fuld kompensation

Søndag aften siger erhvervsminister Simon Kollerup (S), at minkavlerne kan forberede sig på en aftale, men at den endnu ikke er på plads:

- Det er regeringens holdning, at minkavlerne i Danmark skal have fuld og hel erstatning. Ligesom hvis der var tale om ekspropriation. Jeg havde hĂĄbet pĂĄ en tidlig enighed, men nu forhandler vi sĂĄ videre, siger han.

Forhandlingerne kommer pĂĄ bagkant af, at regeringen 4. november beordrede samtlige mink i Danmark slĂĄet ned, fordi der var fundet en muteret version af coronavirus pĂĄ minkfarme i Nordjylland.

En muteret virus, som Statens Serum Institut i første omgang frygtede kunne gøre en kommende vaccine enten ubrugelig eller mindre effektiv.

Siden kom det frem, at regeringen ikke havde sikret sig, at det var lovligt at kræve alle mink slået ned, der befandt sig på ikke-smittede farme.

Det har siden ført regeringen ud i et stormvejr, hvor flere partier blandt andet har krævet fødevareminister Mogens Jensens (S) afgang på grund af hans håndtering af sagen.

Søndag har de blå partier i Folketinget desuden skrevet et åbent brev til statsministeren, hvor de opfordrer hende til at trække den såkaldte tempobonus tilbage. En bonus som minkavlerne er stillet i udsigt, hvis de har nået at aflive deres dyr inden 16. november.

Men minkavlerne skal ifølge blå blok ikke presses til at slå deres dyr ned hurtigt, hvis der ikke er lovhjemmel til det.