Coronavirus

Efter fem dages forhandlinger er Venstre alt andet end tilfredse: - Kaotisk og fuldstændig amatøristisk

Ifølge TV 2s oplysninger er det foreløbige indspark fra regeringen en erstatning på 12-14 milliarder kroner til minkavlerne.

For mere end en uge siden krævede regeringen, at alle mink i Danmark blev aflivet.

Men der var ikke lovhjemmel til at aflive de raske mink, og der var heller ikke vedtaget en kompensationsordning - eller erstatning til minkavlerne.

En aftale er stadig ikke på plads mellem regeringen og Folketingets partier, men partierne forhandler igen søndag – og har gjort det frem til de sene aftentimer i fem dage i streg.

Et forløb, der ikke vækker begejstring i oppositionen:

- Det er en 100 procent kaotisk og fuldstændig amatøristisk situation. Jeg har siddet i Folketinget i snart 20 år. Det her er den mest alvorlige sag, jeg har været med til. Dels fordi vi snakker meget store værdier, men også på grund af den anden del af sagen, nemlig hvilket beslutningsgrundlag, man tog beslutningen på baggrund af, siger finansordfører i Venstre, Troels Lund Poulsen, til TV 2.

Milliarder skiller partier

Ifølge TV 2s oplysninger går en del af kritikken blandt andet på, at forhandlingerne foregår coronavenligt og dermed digitalt, hvorfor det er besværligt at bytte papirer og udveksle ord.

Det går lidt langsom, men vi er heller ikke så begejstret for det forslag, der ligger på bordet

Mona Juul, Det Konservative Folkeparti

Det forlænger kort og godt processen, hvilket både frustrerer regeringen og Folketingets partier. Men uenighederne blandt partierne gør det heller ikke lettere, siger erhvervsordfører hos de konservative, Mona Juul.

- Det går lidt langsom, men vi er heller ikke så begejstrede for det forslag, der ligger på bordet lige nu. Og vi synes, at der har været nogle pauser, som vi kunne have brugt til at komme lidt nærmere hinanden, siger hun.

Der er forsat ikke en aftale på plads mellem regeringen og Folketingets partier i mink-forhandlingerne. Uenighederne blandt partierne gør ikke forhandlingerne nemmere, siger erhvervsordfører hos Konservative, Mona Juul.

Men hun ”håber for hver time der går, at de kommer tættere på en aftale”, siger hun.

Ifølge TV 2s oplysninger er det foreløbige indspark fra regeringen en erstatning på 12-14 milliarder kroner til minkavlerne, men de borgerlige partier ønsker at lægge endnu flere penge oveni.

Blandt andet fordi, det formentlig er et endegyldigt farvel til erhvervet, hvorfor man om flere år skal kunne mærke erstatningen. Men EU's statsstøtteregler siger, at man ikke må overkompensere, og det er ifølge TV 2s oplysninger ét af de argumenter, som regeringen benytter i forhandlingerne.

Hvordan går det i minkbranchen?

I 2019 var der i følge Danmarks Statistik knap 800 minkfarme i Danmark, og værdien af produktionen blev anslået til 2,5 milliarder kroner. Det er noget mindre end tiden efter finanskrisen, hvor værdien i 2012 nåede 10 milliarder kroner.

Samtidig viser tal, at hver pelsdyrbedrift i Danmark havde et gennemsnitligt underskud på 0,7 milioner kroner. Ifølge minkavlerne selv var branchen dog ved at vende til fordel for dem.

 

Og ifølge Venstre gælder det om at lave en aftale, der er ”god, stærk og samfundsøkonomisk rigtig”.

- Jeg er ikke ude i at lave en overkompensation for dansk minkavl, men jeg er omvendt heller ikke ude på, at man laver en aftale til en udslettet branche, der ikke overholder grundloven, som jo siger, at man skal have hel og fuld erstatning, hvis man fratager folk mulighed for at kompensere, siger Troels Lund Poulsen.

Finanskommentator: De vil have Venstre med

Troels Lund Poulsen forsikrer, at Venstre ikke kommer til at medvirke i en aftale, medmindre aftalen er rigtig, og det kræver, at regeringen indgår kompromisser, siger Troels Lund Poulsen.

Man kan kun tolke meldingerne fra de borgerlige partier som, at der fortsat er krise

Ole Krohn, finanskommentator, TV 2

At de to borgerlige partier siger sådan, viser, at forhandlingerne går trægt, siger TV 2s finanskommentator, Ole Krohn.

- Man kan kun tolke meldingerne fra de borgerlige partier som, at der fortsat er krise, og at de er langt fra at nå hinanden, siger Ole Krohn.

Ifølge Ole Krohn er de konservative lidt mere positive, mens Venstre ”er i frontalangreb”, og det er udfordrende for regeringen.

- Regeringen kunne fristes til at lave en aftale med deres parlamentariske grundlag, men de er også klar til at strække sig meget langt for at få det gamle landbrugsparti Venstre med. Så udgangspunktet er fortsat, at man søger den brede aftale, siger Ole Krohn.

Regeringen mister tillid

Og det er ikke kun i oppositionen, at regeringen lige nu møder modstand. For cirka en uge siden mente 74 procent af de adspurgte i en meningsmåling lavet for TV 2, at de var helt eller delvist enige i regeringens beslutning om at aflive alle mink.

Men i en ny måling lavet af Megafon for TV 2 er opbakningen faldet til lidt under hver anden dansker - eller 47 procent.

Den manglende tillid kommer på bagkant af, at regeringen 4. november beordrede samtlige mink i Danmark slået ned, fordi der var fundet en muteret version af coronavirus på minkfarme i Nordjylland.

En muteret virus som Statens Serum Institut frygter kan gøre en kommende vaccine enten ubrugelig eller mindre effektiv.

Siden kom det frem, at regeringen ikke havde sikret sig, at loven gav dem lov til at kræve mink slået ned, der befandt sig på ikke-smittede farme.

Det har siden ført regeringen ud i et stormvejr, hvor flere partier blandt andet har krævet fødevareminister Mogens Jensens (S) afgang på grund af hans håndtering af sagen.

Søndag har de blå partier i Folketinget desuden skrevet et åbent brev til statsministeren, hvor de opfordrer hende til at trække den såkaldte tempobonus tilbage. Minkavlerne skal ikke presses til at slå deres dyr ned hurtigt, hvis der ikke er lovhjemmel til det, lyder anken.