Coronavirus

Blå partier skriver åbent brev til Mette Frederiksen

Regeringen vil give avlerne en såkaldt tempobonus på 20 kroner, hvis de afliver minkene inden 16. november.

I et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) opfordrer de blå partier i Folketinget til, at regeringen trækker den såkaldte tempobonus til minkavlerne tilbage.

Det står klart, at regeringen ikke har hjemmel i loven til at kræve alle mink slået ned på grund af coronarisiko, og derfor bør avlerne ikke presses til at aflive deres mink hurtigt, mener partierne.

- Stop omgående med at presse avlere til at aflive usmittede minkbesætninger uden for risikozonerne, står der i brevet til statsministeren og fødevareministeren.

- Regeringen omgår efter vores opfattelse forsat loven, og derved forsætter den ulovligt beordrede aflivning af usmittede minkbesætninger uden for risikozonerne.

20-30 kroner i bonus per mink

For aflivningerne i hele landet gælder det, at minkavlerne kan få en bonus for hurtig aflivning.

I de syv nordjyske kommuner ville minkavlerne have fået 30 kroner per mink, de havde aflivet inden 9. november. I resten af landet modtager avlerne en tempobonus på 20 kroner, hvis de afliver minkene inden 16. november.

Afsenderne af brevet er Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

- Det er Folketingets beslutning, om alle mink skal aflives, og den beslutning er overhovedet ikke truffet, siger Rasmus Jarlov, som er politisk ordfører i De Konservative.

- Derfor er det helt urimeligt, at regeringen opererer med en tidsfrist mandag.

- Det er Folketingets beslutning, om alle mink skal aflives, og den beslutning er overhovedet ikke truffet, siger Rasmus Jarlov, som er politisk ordfører i De Konservative.

Deadline skal ikke afgøre beløb

Partierne forventer, at regeringen "omgående bekræfter offentligt", at regeringens tempobonus for at have slået mink ned senest mandag ikke længere er gældende.

Minkavlere med usmittede besætninger uden for risikozonerne skal ikke stilles dårligere økonomisk, hvis de ikke når deadline, mener de.

- Vi kan garantere, at der ikke er nogen, der bliver stillet dårligere, end det regeringen har stillet dem i udsigt. Men vi kan også garantere, at vi ikke vil være med til, at der en tidsfrist i morgen, siger Rasmus Jarlov.