Efter Josephine Focks exit - nu bliver kommunalvalget afgørende, mener Engell

Alternativet skal vise, at partiet er relevant i hele landet før næste års kommunalvalg, vurderer Hans Engell.

Alternativet skal på jagt efter en ny politisk leder, efter Josephine Fock lørdag har trukket sig.

Den næste politiske leders opgave bliver ifølge politisk kommentator Hans Engell at genopbygge partiet på 12 måneder, før kommunal- og regionsrådsvalgene om et år vil vise, om partiet er levedygtigt på nationalt plan.

- Delmålet er kommunalvalget næste år. Det bliver en lang kommunal- og regionsrådskampagne. Der er det helt afgørende for dem at sikre sig en repræsentation, siger han.

- Selv om Alternativet i allerhøjeste grad er et parti med sin styrke i København og de store byer, er der nogle hotspots rundt om i landet, hvor partiet har kunne slå i gennem i mindre omfang.

- Derfor bliver regionsråds- og kommunalvalget en fuldstændig afgørende generalprøve på det folketingsvalg, der kommer på et tidspunkt.

Mulig afløser i det kommunale

Det vides endnu ikke, hvem der tager over for Josephine Fock. Partiets eneste folketingsmedlem, Torsten Gejl, har allerede takket nej. Afløseren kan meget vel findes i netop det kommunale bagland, vurderer Hans Engell.

Han peger blandt andet på Franciska Rosenkilde, der i dag er kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, som en mulig kandidat.

- De skal finde en formand eller forkvinde, der har synlighed, medietække og gennemslagskraft. Og som kan holde sammen på den gruppe, der er omkring Alternativet, siger Hans Engell.

- Selv om de ligger helt elendigt i meningsmålingerne, så skal man huske, at de har stadig en organisation og en række kommunale repræsentanter. Så der er noget at bygge videre på.

Har tabt terræn

Selv om Alternativet i Ritzau Index' gennemsnit af meningsmålinger fra de største institutter står til 0,8 procent af stemmerne, mener den politiske kommentator altså ikke, at det er givet på forhånd, Alternativet ryger ud af Folketinget.

- De kan håbe, at der er et vælgersegment, der har en oplevelse af, at den nuværende regering sammen med SF, Radikale og Enhedslisten ikke når nok og ikke gør nok på det grønne område, siger Hans Engell.

Mere kritisk er Børsens politiske kommentator, Helle Ib:

- Man skal være ekstremt optimistisk, hvis man er medlem af Alternativet i dag og regner det for sikkert, at man klarer skærene ved næste folketingsvalg. Vi har at gøre med et parti, der har tabt enormt meget terræn, siger Helle Ib.

Ifølge Helle Ib har der internt været for mange personkampe, og sammenholdt med at flere tidligere medlemmer har lavet nye partiet, og at den grønne dagsorden er blevet mainstream, ser det svært ud for Alternativet:

- Der er så meget, der er hvirvlet op, så på den måde er det enormt svært at se en stor fremtid for det parti – uanset, om Josephine Fock var blevet eller ej, siger hun.

Alternativet har 11 medlemmer af byråd i otte kommuner samt to regionsrådsmedlemmer.