Coronavirus

Restriktioner i nordjyske kommuner lempes på tre områder

De faldende smittetal i Nordjylland betyder, at regeringen nu lemper restriktionerne i området før tid.

Indbyggerne i de syv nordjyske kommuner, der i sidste uge blev lukket ned, kan fra på mandag atter bevæge sig frit på tværs af kommunegrænserne. Dog skal de fortsat være afsondret fra resten af landet.

Samtidig får elever i 5.-8. klasse efter weekenden atter lov at komme i skole igen.

Endelig får borgerne i de syv kommuner også mulighed for at benytte kollektiv transport på tværs af kommunegrænserne. Igen afsondret fra resten af landet.

Det har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) netop meddelt på aftenens pressemøde om den nuværende coronasituation.

Faldende smittetal

Restriktionerne mellem kommunerne ophæves, fordi smitten i de nordjyske kommuner nu er faldende, oplyste sundhedsministeren på pressemødet.

Den seneste uge er 48.578 borgere i de berørte kommuner blevet testet, hvor blot 132 blev testet positiv for coronavirus.

- Det er tal, der viser, at vi altså har tæt på fordoblet testkapaciteten i Nordjylland, og den vil stige yderligere i den kommende tid, men smitten er faktisk faldet, sagde Magnus Heunicke (S).

Ifølge sundhedsministeren vil der allerede i næste uge være nye informationer omkring smitten i Nordjylland, som vil gøre det muligt at se på, om endnu flere restriktioner skal ophæves:

- Så snart myndighederne når dybere ned i testsvarene og kan vurdere at risikoniveauet faldet yderligere, så vil vi også åbne op yderligere, sagde han.

Lukkede ned efter mutation

Det var på et pressemøde torsdag den 5. november, at statsminister Mette Frederiksen meldte ud, at Nordjylland for en stund måtte lukke ned.

Myndighederne havde i dagene forinden konstateret en særlig mutation af covid-19, som var blevet overført fra mink til mennesker i Nordjylland.

Og da man frygtede, at mutationen kunne udgøre en risiko for det vaccinearbejde, der pågår internationalt, valgte man at indføre særligt skærpende restriktioner i syv forskellige kommuner: Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Læsø, Thisted, Vesthimmerland og Jammerbugt.

Restriktionerne betød blandt andet, at borgere blev opfordret til ikke at krydse kommunegrænser, og at elever i 5.-8. klasse blev sendt hjem. Restriktioner, som man altså hæver nu.

En række andre restriktioner trådte også i kraft: Restaurationer blev lukket ned, alle indendørs og udendørs kulturinstitutioner blev lukket for offentligheden og at de studerende på videregående uddannelser i de berørte kommuner skulle overgå til digital undervisning og eksamen uden fremmøde.