Coronavirus

Nordjyske borgmestre skuffede efter pressemøde: - Åbn nu det arbejdsmarked op!

Gruppeformand for Venstre er "stærkt undrende" over for de restriktioner, som stadig gælder i syv kommuner i Nordjylland.

På et pressemøde fredag meddelte regeringen, at de nu lemper nogle af de restriktioner, som i starten af måneden blev indført i syv nordjyske kommuner.

Åbn nu det arbejdsmarked op!

Mikael Klitgaard, Borgmester i Brønderslev

Indbyggerne i de omfattede kommuner kan fra på mandag igen bevæge sig frit på tværs af kommunegrænserne. Det blev ellers ”kraftigt frarådet” af regeringen 4. november i forbindelse med fundet af en muteret form for coronavirus hos mink – cluster 5.

Hos borgmesteren i Brønderslev, Mikael Klitgaard (V), er glæden over de lempeligere restriktioner dog til at overse.

- Det er et fremskridt, men vi er skuffede over, at vi ikke får hele det nordjyske arbejdsmarked åbnet, siger han til TV 2 og retter en kommentar til myndighederne:

- Åbn nu det arbejdsmarked op!

Syv kommuner er underlagt restriktioner

Restriktionerne gælder for syv kommuner:

Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Læsø, Thisted, Vesthimmerland og Jammerbugt Kommune.

  • Tvangslukkede caféer, restauranter og barer
  • Mere hjemmearbejde
  • Samtlige borgere opfordres til at blive testet
  • Intensiveret smitteopsporing

Borgmesteren understreger, at mange arbejdstagere i kommunen er afhængige af eksempelvis at kunne pendle til Aalborg – heriblandt især håndværkere og ansatte på industriarbejdspladser.

Afskåret fra resten af landet

Turen til Aalborg – og andre danske kommuner - bliver dog ikke mulig, hvis regeringens ord skal følges.

Selvom det nu er muligt at rejse på tværs af kommunegrænserne i de syv nordjyske kommuner, opfordres borgerne nemlig stadig til ikke at rejse til resten af landet. Herunder Aalborg.

Det havde været bedre at holde hovedet koldt og reagere proportionalt dengang

Karsten Lauritzen, gruppeformand i Venstre

Og det er et problem, lyder det fra siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S).

- Vi ville rigtig gerne have fået lov til at kunne bevæge os ind og ud af kommunegrænserne. Vi er afhængige af at hænge sammen med resten af Danmark, siger hun til Ritzau.

Karsten Lauritzen: - Jeg er stærkt undrende

Det er dog ikke kun hos de kommunale politikere, at skuffelsen kan spores efter fredagens pressemøde. Hos oppositionspartiet Venstre tolker man regeringens lempelser som et udtryk for, at beslutningen om at lukke Nordjylland ned var en 'hovsa'-beslutning.

- Ros til regeringen for at åbne op. Men det havde været bedre at holde hovedet koldt og reagere proportionalt dengang, siger partiets gruppeformand Karsten Lauritzen.

Han understreger yderligere, at Venstre ser kritisk på de restriktioner, som stadig gælder i den nordlige landsdel.

- Jeg er stærkt undrende over for, om der fortsat er behov for at opretholde så hårde restriktioner og holde Nordjylland i det her jerngreb.

Blandt andet er den kollektive trafik ud af de syv kommuner lukket, mens restauranter, biblioteker og videregående uddannelser også er tvunget til at smække dørene i.

Lempede restriktioner

Regeringen mener dog ikke, der er blevet taget for skrappe midler i brug under nedlukningen af Nordjylland tidligere på måneden.

Det understregede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på fredagens pressemøde.

- Der var en særlig trussel fra minkvarianter i det nordjyske. At vi så lemper, før de 28 dage er gået, det anser jeg kun som positivt, sagde han.

Restriktionerne skulle i udgangspunktet have varet til 3. december, men blev altså fredag – ni dage efter første udmelding – lempet.