Politik

Flertal af danskerne mener, minksag bør koste Mogens Jensen ministerposten

Opbakningen til regeringens håndtering af coronakrisen er faldende, viser ny Megafon-måling.

Håndteringen af sagen om aflivning af mink har været så ringe, at fødevareminister Mogens Jensen (S) bør gå af.

Det mener et stort flertal af danskerne, viser en ny måling Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

Hele 72 procent synes, at han har håndteret sagen enten dårligt eller meget dårligt, og det skal ifølge lidt over halvdelen have den konsekvens, at Mogens Jensen ikke længere skal være minister.

Havde ikke lovgivningen på plads

Kernen i den såkaldte minkskandale er, at regeringen onsdag aften bekendtgjorde, at alle mink i Danmark skulle slås ihjel, fordi de udgjorde en fare for folkesundheden og spredte en mutation af coronavirus, som kunne bringe hele det globale vaccinearbejde i fare. Det skete dog, uden at der var hjemmel i lovgivningen.

Det er Mogens Jensen, der som fødevareminister har ansvaret for pelsbranchen herhjemme, men det var statsminister Mette Frederiksen (S), der på pressemødet sagde de nu allerede så berømte ord:

- Det er nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyrene.

Derfor har Megafon både spurgt det repræsentative udsnit af befolkningen, hvordan de synes, Mogens Jensen og Mette Frederiksen har håndteret sagen. Ingen af dem får topkarakter, men er det er dog tydeligt, at det er resortministeren og ikke chefen, der får de fleste tæv:

Tilliden siver

I det hele taget ser minkskandalen ud til at have lavet mærkbare revner i befolkningens tillid til både regeringen generelt og chefen for det hele, statsminister Mette Frederiksen.

Megafon har bedt et repræsentativt udsnit af befolkningen vurdere på en skala fra 0-10, hvor godt de synes henholdsvis regeringen og Mette Frederiksen har klaret det. Og hvor statsministeren tilbage i marts scorede topkarakter hos hele 54 procent af de adspurgte, er tallet nu nede på bare 17 procent.

For regeringen som helhed ser det endnu værre ud:

Samlet set er flertallet stadig overvejende positivt stemt over for både Mette Frederiksen og regeringens generelle håndtering, men sammenligner man med tilliden i begyndelsen af coronakrisen, er det tydeligt at se, at den er dalende, og ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder er det det, der for alvor bør give regeringen panderynker:

Lyn-analyse

Regeringen befinder sig lige nu i den største krise i denne valgperiode.

Minksagen kan jo potentielt blive vendepunktet for Mette Frederiksen i hele dette coronaforløb, hvor opbakningen hidtil ellers har været meget massiv.

Derfor er denne sag potentielt så farlig. Ikke blot for Mogens Jensen, men for hele regeringen.