Statsministeren kaldes i samrĂĄd om mink-skandalen

Mette Frederiksen skal stå til ansvar i stedet for at tørre skandalen af på fødevareministeren, siger DF.

Dansk Folkeparti kalder nu statsminister Mette Frederiksen (S) i samrĂĄd om sagen om aflivning af danske mink.

Det skriver partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) pĂĄ Twitter.

- I foråret var der ingen grænser for, hvor ofte Mette Frederiksen forklarede linjen omkring corona. Pressemøde efter pressemøde. Nu er der problemer. Det slingrer. Og så er statsministeren fraværende. DF kalder stataministeren i samråd om hele mink-skandalen, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

Meldingen kommer, efter regeringen er røget i stormvejr for ulovligt at have beordret alle mink aflivet.

Partier kræver ministerens afgang

På et pressemøde i sidste uge meldte regeringen ud, at alle minkbesætninger i hele landet skal aflives, fordi der er fundet en ny mutation af coronavirus blandt danske mink, som ifølge myndighederne kan betyde, at en kommende vaccine ikke vil virke.

Siden har det imidlertid vist sig, at der ikke er nogen hjemmel i loven til at aflive alle mink.

Det er jo skelsættende, at man træffer den her beslutning, som hviler på et ulovligt grundlag

Kristian Thulesen Dahl, pariformand, DF

Sagen har fået de borgerlige partier til at kræve fødevareminister Mogens Jensens afgang, og også Enhedslisten har udtalt, at det ser "meget, meget sort ud" for den socialdemokratiske fødevareminister, og at partiet "på ingen måde" kan garantere, at han kan blive siddende på sin post.

Fødevareministeren var onsdag i samråd om sagen. Her forklarede han, at han ikke vidste, at det ville være ulovligt at aflive alle mink, da regeringen traf beslutningen og meldte det ud på et pressemøde i sidste uge.

Det blev han ifølge eget udsagn først klar over i weekenden.

- Statsministeren skal ikke tørre det af på fødevareministeren

Under samrådet forklarede fødevareministeren også, at det var regeringen og altså ikke ham alene, der traf beslutningen. Derfor mener DF, at statsministeren ikke kan "tørre hele ansvaret for den her skandale af på fødevareminister Mogens Jensen", siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Ifølge TV 2s oplysninger blev beslutningen om at aflive alle mink truffet på et møde i regeringens såkaldte koordinationsudvalg, hvor statsministeren og fire ministre sidder, tirsdag i sidste uge.

- Mette Frederiksen skal stå til ansvar for det her. Når man har brudt loven, skal man også stå til ansvar for det og være klar til at svare på vores spørgsmål, siger Kristian Thulesen Dahl.

Mette Frederiksen blev spurgt ind til sagen under spørgetimen i Folketinget i tirsdags. Men DF mener, at hun ikke svarede på spørgsmålene, og at der er brug for et samråd.

- Vi skal vide, hvad der foregår i det koordinationsudvalg, hvor hun sidder for bordenden, og beslutningen bliver truffet. Det er jo skelsættende, at man træffer den her beslutning, som hviler på et ulovligt grundlag, siger Kristian Thulesen Dahl.

Blå partier kræver fortsat afgang - Enhedslisten afventer

Efter samrådet med fødevareministeren onsdag står blå blok fast på, at Mogens Jensen bør trække sig som minister.

Om ministeren kan blive siddende eller ej, afhænger af rød bloks tillid til ham.

Enhedslisten vil tage stilling til det, når partiet har set den redegørelse over forløbet, som fødevareministeren har igangsat, og som ifølge ham ligger klar onsdag i næste uge.

Folketingets Udvalg for Forretningsorden har besluttet, at der skal laves en uvildig undersøgelse af sagen.

TV 2 arbejder pĂĄ at fĂĄ et interview med Mette Frederiksen.