I aften jagter regeringen opbakning til at kompensere minkavlere: - Prisen for hjælp er steget time for time
Regeringen er hårdt presset i mink-sagen, der lige nu har givet oppositionen mulighed for at udstille statsministeren.
Aflivningen af samtlige af Danmarks mink begyndte, før regeringen havde lagt planerne for det praktiske forløb klart.
Derfor har regeringen blandt andet lovet en hastighedskompensation, som de ikke har fået tilladelse til at give.
Desuden var ordren om, at mink skulle aflives, ulovlig, har regeringen indrømmet, og fødevareminister Mogens Jensen (S) måtte stå til ansvar i Folketinget.
Nu er regeringen på bagkant i gang med at få lagt detaljerne for deres mink-plan på plads, hvilket blandt andet omhandler, hvilken slags kompensation, avlerne kan forvente.
Og det er ikke helt usandsynligt, at det forlig falder på plads allerede i aften, når forhandlingerne fortsætter klokken 19.30, lyder det fra TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.
- Det ser ud til, at der vil komme et flertal for hjælp, for flertallet ved, at det er akut. Der er brug for hjælp, siger han.
Regeringen er hårdt presset
Skulle der komme et forlig i aften, vil der nok ikke stå skrevet Socialdemokratiet henover aftalepapirene.
For det bliver ikke deres drømmeaftale, vurderer Ole Krohn, som siger, at hvis regeringen formår at lave en aftale, hvor de kan få Venstre – det store, gamle landbrugsparti – med ombord, så tager de den.
- Det er tydeligt, at oppositionen ikke har ønsket at hjælpe regeringen ud af deres kattepine, siger han.
Regeringens modstridende meldinger, hvor Mogens Jensen har ændret forklaring og sagt, at aflivningsordren var en opfordring, og siden at man ikke var bekendt med, at ordren var ulovlig, har gjort forhandlingerne dyre for Socialdemokratiet.
- Prisen for hjælp er steget time for time, siger Ole Krohn.
Kompensation er komplekst
Når man skal klarlægge kompensation i den størrelse, vi taler om, når regeringen nedlægger et helt erhverv på ganske få uger, er der mange mellemregninger.
Det siger Ulla Tofte, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Erhverv.
- Det er utroligt komplekst. Efter dansk mink bliver aflivet, stiger prisen på verdensmarkedet pludselig, men er det så fordi, at danske mink er blevet aflivet?, siger hun og fortsætter:
- Hvis Danmark har skabt prisen ved at aflive mink, og minkavlerne derfor vil have den nye, høje pris, så står jeg lidt af. Det kan man jo nærmest spekulere i.
Også Marc Perera Christensen, der er direktør for Erhverv Aarhus, peger på kompleksiteten i at planlægge strømlinede kompensationsordninger for minkindustrien.
- Hvad er det for nogle rammer, man skal kompensere for? Er det produktionsapparater, afskrivningstid eller hvordan vil man kompensere, spørger han.
Nogle minkavlere har nævnt, at de mener en kompensation, der går over et 10-årigt forløb, er rimelig, da de ikke har mulighed for at genopstarte i erhvervet.
Og det er ikke nødvendigvis urimeligt, mener Marc Perera Christensen, som dog mener, der er stor forskel på de individuelle minkfarmes kompensationskrav.
- 10 år er et perspektiv, men det varierer jo fra farm til farm. Nogle er lige opstartet, mens andre har haft farm i flere generationer.