Politik

Fødevarestyrelsen undsiger ministeren - Har hele tiden ageret efter, at det ville kræve hjemmel

Både statsministeren og fødevareministeren nægter at have haft kendskab til den manglende hjemmel i lovgivningen, da de gav ordren på pressemødet.

Fødevarestyrelsen, der hører under Fødevareministeriet, var - modsat fødevareminister Mogens Jensen (S) - klar over, at det var ulovligt at kræve mink uden for risikozonerne på 7,8 kilometer slået ned.

Det skriver Berlingske.

TV 2 har forsøgt at få et interview med veterinærdirektør Hanne Larsen, men hun har ikke ønsket at stille op. I stedet skriver hun i et skriftligt svar til avisen:

- På de indre linjer har kommunikationen været helt klar, og Fødevarestyrelsen har hele tiden ageret efter, at det ville kræve en hjemmel at påbyde aflivning af raske mink længere væk end 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

Hvor skal ansvaret placeres?

Søndag kom det frem, at der var tale om en ulovlig ordre, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 4. november beordrede alle mink aflivet. Da lød det i et skriftligt svar fra fødevareministeren, at "man har vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud".

At dømme ud fra det citat var der altså viden om, at lovgivningen ikke var på plads.

Det var dog ikke tilfældet, lød det tirsdag fra fødevareminister Mogens Jensen. Overfor TV 2 beklagede han fejlen og sagde, at han ikke blev bekendt med den manglende hjemmel i loven før weekenden.

Samme melding kom senere på dagen fra både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og statsminister Mette Frederiksen (S). Sidstnævnte var ellers den første til at tage ordene om aflivning af alle mink i sin mund, og tirsdag lød det, at der naturligvis skulle placeres et ansvar i sagen, men at hun fortsat havde tillid til hele sit ministerhold.

Minister beklager styrelsens brev

Trods de folkevalgte altså på stribe afviser at have haft kendskab til lovbruddet, da instruksen blev givet, er meldingen altså en anden fra den vejledende instans Fødevarestyrelsen.

Styrelsen har til opgave at vejlede og sikre, at reglerne på fødevareområdet overholdes. Det er dem, der vejleder ministeriet, og dem der står som afsender på et brev sendt ud til landets minkavlere 6. november. Her stod, at arbejdet med at aflive mink skulle igangsættes - også uden for risikozonen.

Om brevet lød det tirsdag fra Mogens Jensen:

- Vi erkender, at det er en fejl, at minkavlerne ikke har fået at vide, at der var tale om en opfordring. Det skulle have været klart i det brev, der blev sendt ud, og det beklager jeg rigtig meget.

Kendte til manglende hjemmel siden juni

Men da brevet blev sendt ud, stod det altså ifølge veterinærdirektør i styrelsen Hanne Larsen klart på de "indre linjer", at ordren var ulovlig. Og ifølge Politiken viser en aktindsigt, at styrelsen allerede blev bekendt med den manglende lovhjemmel i juni.

TV 2 ville gerne have spurgt fødevareminister Mogens Jensen, hvordan han som ansvarlig minister kan have været uvidende om den manglende lovhjemmel, når det stod "helt klart" i Fødevarestyrelsen. Han har ikke haft mulighed for at stille op til et interview.

Tirsdag måtte man dog imidlertid forstå på ministeren, at den "beklagelige fejl" ligger i det brev, Fødevareministeriet sendte til minkavlerne 6. november.

- Jeg tager ansvaret for det, der sker i mit ministerium. Anderledes kan det ikke være. Men vi har fra mit ministerium ikke ønsket at være i en situation, hvor vi har pålagt noget, vi ikke har hjemmel til, siger fødevareminister Mogens Jensen og fremhæver brevet fra Fødevarestyrelsen:

- Derfor beklager jeg også, at det ikke er fremgået klart i de instruktioner, der er sendt ud til minkavlerle, at der ikke var lovhjemmel. Det er og skulle have været en opfordring. Sådan fremgår det ikke af det, der er sendt ud.

Det er der blevet sagt i minksagen

  1. Statsministeren siger, at alle mink skal dø

   På et pressemøde 4. november lød den nedslående besked til landets minkavlere fra statsminister Mette Frederiksen (S): 

   - Vi vil som regering gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at den muterede smitte bliver inddæmmet, og at den ikke spreder sig yderligere. Det kræver resolut handling. For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyrene. 

  2. Fødevarestyrelsen siger "skal"

   I en mail fra Fødevarestyrelsen sendt ud til alle minkavlere i Danmark fredag 6. november stod der under overskriften 'Minkfarme uden for zonerne' følgende: 

   - Aflivningen af alle mink (også avlsdyr) skal være overstået 16. november 2020. Du skal derfor begynde på aflivning og pelsning af besætningen hurtigst muligt. (…) Du får 20 kroner i tempobonus per mink ved, at minkene i farmen er aflivet senest 16. november.. 

  3. Fødevareminister kalder det en "opfordring"

   I et skriftligt svar fra fødevareminister Mogens Jensen (S) sendt til TV 2 søndag 8. november står der: 

   - Regeringen har vurderet, at der i denne alvorlige situation skal handles hurtigt. Regeringen har derfor meldt ud, at alle mink i landet skal aflives af hensyn til folkesundheden. Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud.

    

   - Regeringen har skrevet rundt til de enkelte minkfarmere med en opfordring til at påbegynde aflivninger og parallelt hermed arbejdet på at tilvejebringe det nødvendige lovgrundlag til om nødvendigt at påbyde dette - herunder også så minkavlerne kan få den nødvendige kompensation. 

  4. Mogens Jensen beklager

   I et skriftligt svar mandag beklagede fødevareminister Mogens Jensen, at han og regeringen ikke havde været tydelige nok omkring, hvad der var og ikke var lovhjemmel til i sagen om minkaflivningerne:

   - Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at vi burde have kommunikeret klart, hvorvidt der er lovhjemmel til, at myndighederne kan påbyde at aflive raske minkbesætninger uden for sikkerhedszonerne, lyder det.

   - Det har ikke været tilfældet i denne sag, og det vil jeg gerne beklage.

  5. Fødevareministeren: Kendte ikke til lovbrud

   Tirsdag 10. november sagde fødevareminister Mogens Jensen, at han på pressemødet onsdag ikke var orienteret om manglende lovhjemmel til at aflive alle raske mink.

   - Vi har begået en fejl. Der er ikke lovhjemmel til at bede minkavlere slå deres mink ned udenfor de zoner, der er lavet. Og det skal vi have hjemmel til, hvis vi skal kræve det. Derfor er det også beklageligt, at der går et brev ud til minkavlerne, hvor det ikke var klart, at der skulle være tale om en opfordring fra regeringens side, siger han.

   Samme dag kommer det frem, at Mogens Jensens ministerium planlægger at have en redegørelse over forløbet på plads ugen efter.

  6. Statsministeren: Det er en fejl

   Ved tirsdagens spørgetime i Folketinget blev Mette Frederiksen blandt andet spurgt ind til, hvornår hun vidste, at der ikke var lovhjemmel til instruksen:

   - Det bliver Statsministeriet gjort opmærksom på i weekenden. Det er en fejl. Det er også en beklagelig fejl. Jeg sagde, vi ville komme til at begå fejl, og det her er en af dem, svarer Mette Frederiksen.

  7. Fødevarestyrelsen har vidst det hele tiden

   Berlingske kunne man onsdag 11. november læse, at Fødevarestyrelsen, modsat Mette Frederiksen og Mogens Jensen, hele tiden havde vidst, at der ikke var lovhjemmel.

   Veterinærdirektør Hanne Larsen skrev følgende til avisen:

   - På de indre linjer har kommunikationen været helt klar, og Fødevarestyrelsen har hele tiden ageret efter, at det ville kræve en hjemmel at påbyde aflivning af raske mink længere væk end 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

  8. Støttepartier sikrer lovgrundlag

   Mandag fik regeringen en aftale på plads om aflivning, et midlertidigt forbud mod mink og udbetaling af den omdiskuterede tempobonus indgået med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.

   Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti forlod forhandlingerne i sidste øjeblik.

  9. Mogens Jensen i endnu et samråd

   Tirsdag var fødevareminister Mogens Jensen (S) igen i samråd om minksagen, hvor han blandt andet blev spurgt ind til, hvorfor ministeren ikke straks stoppede den ulovlige ordre, da han fandt ud af, at der ikke var lovhjemmel til den.

   Her henviste ministeren endnu engang til onsdagens redegørelse.

  10. Mette Frederiksen: Der kommer en redegørelse

   Tirsdag eftermiddag var statsministeren i spørgetime med Folketingets partiledere.

   Her blev hun spurgt ind til regeringens håndtering af minksagen, men talrige gange svarer hun ved at henvise til den redegørelse, som Fødevareministeriet kommer med onsdag.

  11. Mogens Jensen trækker sig

   Onsdag trækker fødevareminister Mogens Jensen (S) sig fra sin ministerpost, som en konsekvens af minkskandalen.